niedziela, 4 sierpnia 2019

Sernik alpejski


Ciasto z pysznym rozpływającym się w ustach nadzieniem na bazie kremowej, aksamitnej masy twarogowo-sernikowej, słodkiej masy kajmakowej z chrupiącymi bezami przełożonej orzeźwiającym, kwaskowym dżemem porzeczkowym i mocno kawowym biszkoptem. Całość komponuje się idealnie i jest obowiązkową słodkością na spotkanie przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
100g cukru
70g mąki pszennej
15g mąki ziemniaczanej
30g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa kajmakowo- bezowa:
280g masła extra
510g masy kajmakowej (1 puszka)
100ml advokata
200g białych bez

Masa serowa:
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
125ml mleka
kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:
130ml zimnej, gorzkiej kawy espresso
5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
90g startej, gorzkiej czekolady
kilka białych bez do dekoracji

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

2. Masa kajmakowo- bezowa:
Miękkie masło przełożyć do miski i miksować aż zrobi się puszyste. Następnie partiami dodawać kajmak, cały czas miksować aż do połączenia składników. Na końcu wlać adwokat, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone bezy i ponownie dokładnie wymieszać.

3. Masa serowa:
Żelatynę zalać 60 ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:
Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć  masę kajmakowo- bezową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy serniczek posypać startą czekoladą i udekorować bezami.




Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje mu większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik.







Sprawdź Twaróg sernikowy z mascarpone President na:

6 komentarzy:

  1. Ewelino super propozycja :) Podoba mi się dodatek bez!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały deser i na pewno przepyszny. Cudne zdjęcia, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt, kajmak, bezy plus krem na bazie sera z mascarpone i nic więcej nie potrzeba! Ideał ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasia Gotuję od zaraz6 sierpnia 2019 22:46

    Czy można użyć ajerkoniaku domowej roboty? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jolanta Wojtasiewicz11 października 2019 14:47

    Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń