Ciasto
z pysznym rozpływającym się w ustach nadzieniem na bazie kremowej, aksamitnej
masy twarogowo-sernikowej, słodkiej masy kajmakowej z chrupiącymi bezami przełożonej
orzeźwiającym, kwaskowym dżemem porzeczkowym i mocno kawowym biszkoptem. Całość
komponuje się idealnie i jest obowiązkową słodkością na spotkanie przy małej
czarnej w gronie najbliższych.
Składniki:
Biszkopt:
4
jajka
100g
cukru
70g
mąki pszennej
15g
mąki ziemniaczanej
30g
kakao
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
Masa
kajmakowo- bezowa:
280g
masła extra
510g
masy kajmakowej (1 puszka)
100ml
advokata
200g
białych bez
Masa
serowa:
5
łyżek cukru pudru
3
łyżeczki żelatyny
125ml
mleka
kilka
kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo:
130ml
zimnej, gorzkiej kawy espresso
5
łyżek konfitury z czarnej porzeczki
90g
startej, gorzkiej czekolady
kilka
białych bez do dekoracji
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijając na sztywno dodać
żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do tortownicy o
średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
2.
Masa kajmakowo- bezowa:
Miękkie
masło przełożyć do miski i miksować aż zrobi się puszyste. Następnie partiami
dodawać kajmak, cały czas miksować aż do połączenia składników. Na końcu wlać
adwokat, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone bezy i ponownie dokładnie
wymieszać.
3.
Masa serowa:
Żelatynę
zalać 60 ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą
ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i
pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat
waniliowy i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.
4.
Składanie ciasta:
Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować
konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć masę kajmakowo- bezową i wstawić do lodówki na
około 30 minut. Po tym czasie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki
na około 1 godzinę. Gotowy serniczek posypać startą czekoladą i udekorować bezami.
Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje mu większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik.
Sprawdź Twaróg sernikowy z mascarpone President na:
Ewelino super propozycja :) Podoba mi się dodatek bez!
OdpowiedzUsuńWspaniały deser i na pewno przepyszny. Cudne zdjęcia, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt, kajmak, bezy plus krem na bazie sera z mascarpone i nic więcej nie potrzeba! Ideał ��
OdpowiedzUsuńCzy można użyć ajerkoniaku domowej roboty? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńSpokojnie można dodać swój trunek :)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń