niedziela, 4 sierpnia 2019

Domowy ketchup z czerwonej papryki


Dojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą papryczką chilli, czosnkiem i aromatyczną bazylią tworzy idealny dodatek do każdego dania mięsnego, kanapek oraz świetną bazę do potraw z makaronem.

Składniki:

3kg czerwonej papryki
4 ostre papryczki chilli
4 główki czosnku
300g cukru
250ml octu
250ml oleju
800g koncentratu pomidorowego
15g suszonej bazylii
1 łyżeczka kolendry w nasionach
3 łyżki soli

Wykonanie:

1. Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a czosnek dokładnie obrać. Pokrojone papryki, papryczki chilli i czosnek zmielić maszynką do mielenia.

2. Następnie przełożyć do dużego garnka, wlać ocet, olej, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, nasiona kolendry, sól i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20-25 minut cały czas mieszając aby się nie przypaliło.

3. Po tym czasie przełożyć do umytych słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.






1 komentarz: