Dojrzewająca
w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą papryczką chilli,
czosnkiem i aromatyczną bazylią tworzy idealny dodatek do każdego dania
mięsnego, kanapek oraz świetną bazę do potraw z makaronem.
Składniki:
3kg
czerwonej papryki
4
ostre papryczki chilli
4
główki czosnku
300g
cukru
250ml
octu
250ml
oleju
800g
koncentratu pomidorowego
15g
suszonej bazylii
1
łyżeczka kolendry w nasionach
3
łyżki soli
Wykonanie:
1.
Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a czosnek dokładnie obrać. Pokrojone
papryki, papryczki chilli i czosnek zmielić maszynką do mielenia.
2.
Następnie przełożyć do dużego garnka, wlać ocet, olej, dodać cukier, koncentrat
pomidorowy, suszoną bazylię, nasiona kolendry, sól i całość doprowadzić do
wrzenia. Gotować około 20-25 minut cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
3. Po tym czasie przełożyć do umytych słoików, zakręcić i pasteryzować około
15 minut.
Przyda się, ketchupu nigdy za wiele
OdpowiedzUsuń