czwartek, 8 sierpnia 2019

Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem


Domowe, soczyste mięsne kotleciki z wyrazistym słodkim smakiem śliwki węgierki, owinięte plastrem aromatycznego boczku to doskonały pomysł na danie obiadowe z sezonowymi owocami.

Składniki:

500g fileta z kurczaka
300g mięsa z łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
2 łyżki majeranku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
10 plastrów wędzonego boczku
10 sztuk śliwki węgierki
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Mięso z łopatki i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Z mięsnej masy uformować kulki o średnicy około 6 cm wkładając do każdej po 1 śliwce, a następnie każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku.

3. Kotleciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz