Domowe,
soczyste mięsne kotleciki z wyrazistym słodkim smakiem śliwki węgierki, owinięte
plastrem aromatycznego boczku to doskonały pomysł na danie obiadowe z
sezonowymi owocami.
Składniki:
500g
fileta z kurczaka
300g
mięsa z łopatki
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
pęczek natki z pietruszki
2
łyżki majeranku
2
łyżki bułki tartej
1
jajko
10
plastrów wędzonego boczku
10
sztuk śliwki węgierki
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1.
Mięso z łopatki i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę
z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać
przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę
tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić
do smaku solą i pieprzem.
2.
Z mięsnej masy uformować kulki o średnicy około 6 cm wkładając do każdej po 1
śliwce, a następnie każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku.
3. Kotleciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie
przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz