poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Powidła śliwkowe


Tradycyjne powidła śliwkowe to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Świetnie sprawdzą się do posmarowania chrupiących, śniadaniowych bułeczek i rogalików, wypełnią naleśniki oraz przełamią słodki smak naszego domowego ciasta.

Składniki:

5kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
800g cukru
3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

1. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pół szklani wody i smażyć na małym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.

2. Przed końcem smażenia dodać cynamon, (jeżeli nie lubicie to pominąć) dokładnie wymieszać i sprawdzić czy powidła mają odpowiednią konsystencję. Masa śliwkowa musi być na tyle gęsta, żeby spadała płatami z łyżki, co oznacza, że powidła są gotowe.

3. Następnie trzeba sprawdzić czy słodkość powideł jest odpowiednia. Jeśli nie to należy dodać cukier i dalej smażyć aż ponownie zgęstnieje. W przypadku gdy powidła są wystarczająco słodkie cukru nie dodajemy.

4. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.

5. Z porcji wychodzi około 10-12 słoików od dżemu.




1 komentarz: