Słodkie,
kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą
śmietaną to fajny pomysł na szybki deser do kawki.
Składniki:
Ciasto:
150g masła
1 jajko
280g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g cukru pudru
Mus
jeżynowy:
60ml
wody
400g
świeżych jeżyn
1
łyżeczka żelatyny
6
łyżek cukru
Dodatkowo:
bita
śmietana
świeże
jeżyny
masło
do wysmarowania foremek
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko
posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto i dokładnie
wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić
foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 15-20 minut.
2.
Mus jeżynowy:
Żelatynę
zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Jeżyny umyć,
osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować, gotować do
momentu aż jeżyny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość
dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.
3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do
lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną i jeżynami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz