piątek, 9 sierpnia 2019

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną


Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą śmietaną to fajny pomysł na szybki deser do kawki.

Składniki:

Ciasto:
150g masła
1 jajko
280g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g cukru pudru

Mus jeżynowy:
60ml wody
400g świeżych jeżyn
1 łyżeczka żelatyny
6 łyżek cukru

Dodatkowo:
bita śmietana
świeże jeżyny
masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto i dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Mus jeżynowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Jeżyny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować, gotować do momentu aż jeżyny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.

3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną i jeżynami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz