Kawowe
ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej,
aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami.
Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej
czarnej.
Składniki:
370g
okrągłych biszkoptów
6-9
łyżeczek kakao
Masa
serowa:
12
łyżek cukru pudru
6
łyżeczek żelatyny
250ml
mleka
Poncz:
300ml
wrzątku
4
łyżeczki kawy
75ml likieru amaretto
9
ml aromatu migdałowego
Wykonanie:
1.
Poncz:
Kawę
zaparzyć, odsączyć z fusów i wystudzić. Następnie dodać likier i aromat
migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
2.
Masa serowa:
Żelatynę
zalać 100 ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą
ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i
pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier i żelatynę
wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.
3.
Składanie sernika:
Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć jedną warstwę nasączonych w
ponczu biszkoptów, posypać obficie kakao i wylać połowę masy serowej. Następnie
ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i wstawić do lodówki
na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą masę serową, ułożyć trzecią
warstwę nasączonych biszkoptów i posypać kakao. Ponownie wstawić do lodówki na
około 2-3 godziny.
Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président to unikalny na rynku produkt, który łączy najlepszej jakości twaróg wraz z włoskim serkiem mascarpone.
Serniki przygotowywane na takiej bazie są wyjątkowo delikatne, gładkie, kremowe i to bez dodawania tłuszczu do masy. Jedno opakowanie to jedna porcja, która akurat starcza na przygotowanie domowego sernika. Z masy sernikowej przygotowanej na Twarogu Sernikowym z Mascarpone Président uzyskamy doskonałe serniki zarówno na ciepło jak i na zimno. Można stosować do nich tradycyjne dodatki takie jak galaretki, sezonowe owoce, bakalie czy korzenne przyprawy.
Marka Président to nie tylko producent sera, ale i towarzysz niezapomnianych chwil. To dla Was nasi eksperci, każdego dnia tworzą produkty – aby ich smakowanie było pretekstem do rodzinnych spotkań i celebrowania życia.
Więcej o Nas znajdziesz na :
Uwielbiam sernik i tiramisu więc jestem na tak!
OdpowiedzUsuń