Znane i lubiane przez wszystkich ciasto przygotowane
w mojej czekoladowej wersji, z orzeźwiającym truskawkowym musem i delikatną
masą serową z mocnym akcentem uwielbianych owoców, to świetna propozycja na
przywitanie sezon truskawkowego. Najmłodsi będą zachwyceni.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
220g mąki pszennej
100g masła
120g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
140ml mleka
100g mlecznej czekolady
masło do wysmarowania tortownicy
Mus truskawkowy:
500g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
Masa serowo-truskawkowa:
500g truskawek
400g serka homogenizowanego waniliowego
200g śmietany 30%
27g żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanka mleka
Wykonanie:
1.
Ciasto czekoladowe:
Czekoladę
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem aż powstanie
puszysta masa, stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
kakao. Następnie dodać mleko, rozpuszczone masło i startą czekoladę. Całość
delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej
masłem o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec
40-45 minut (do suchego patyczka) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie
ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca).
2.
Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać
galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą
(nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.
3.
Masa serowo-truskawkowa:
Truskawki
zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać
połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać, dodać do
żelatyny i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na
sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą
śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszać mikserem, dodać zmiksowane
truskawki i ponownie dokładnie wymieszać.
4.
Składanie kopca:
Ciasto
czekoladowe przełożyć do tortownicy, wylać mus truskawkowy i wstawić do lodówki
na około 30 minut. Następnie wyłożyć 1/3 masy serowo-truskawkowej i wstawić do
lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyłożyć kolejną porcję masy formując kopiec
i wstawić do lodówki na 15 minut i tak wykładać do wykorzystania całej masy
serowo-truskawkowej. Gotowy kopiec posypać (lekko dociskając) rozkruszonym
ciastem i ponownie wstawić do lodówki.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń