Krokiety
ze słodkimi, dojrzewającymi w słońcu, świeżymi truskawkami połączonymi z nutą
kokosa i otulone chrupiącymi płatkami są doskonałą propozycją sezonowego obiadu
z owocami.
Składniki:
Ciasto:
500ml mleka
160g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Nadzienie:
300g świeżych truskawek
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka maki ziemniaczanej
Panierka:
1 szklanka płatków kukurydzianych
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania krokietów
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Z gotowego ciasta usmażyć na suchej, rozgrzanej patelni naleśniki.
2. Nadzienie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze plasterki i zasypać brązowym cukrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.
3. Panierka:
Płatki kukurydziane skruszyć, dodać bułkę tartą, wiórki i dokładnie wymieszać.
4. Na każdy naleśnik nałożyć nadzienie, zwinąć i złożyć formując krokiet. Następnie krokiety zanurzyć w rozkłóconym jajku, panierce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Gotowe krokiety podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Składniki:
Ciasto:
500ml mleka
160g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Nadzienie:
300g świeżych truskawek
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka maki ziemniaczanej
Panierka:
1 szklanka płatków kukurydzianych
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania krokietów
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Z gotowego ciasta usmażyć na suchej, rozgrzanej patelni naleśniki.
2. Nadzienie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze plasterki i zasypać brązowym cukrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.
3. Panierka:
Płatki kukurydziane skruszyć, dodać bułkę tartą, wiórki i dokładnie wymieszać.
4. Na każdy naleśnik nałożyć nadzienie, zwinąć i złożyć formując krokiet. Następnie krokiety zanurzyć w rozkłóconym jajku, panierce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Gotowe krokiety podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
pysznie tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Nie spotkałam się jeszcze z truskawkami w takiej wersji.
OdpowiedzUsuń