piątek, 5 lipca 2019

Porzeczkowa pokusa


Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

Składniki:

Biszkopt:

2 jajka
1/2 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą:

500g białego sera w wiaderku
500ml śmietany 36%
5 łyżek żelatyny
10 łyżek mleka
1/2 szklanki cukru pudru
250g świeżych czerwonych porzeczek
1 galaretka poziomkowa
1/2 szklanka wrzątku
80g mlecznej czekolady

Mus porzeczkowy:

250g świeżych czerwonych porzeczek
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wrzątku
2 łyżki cukru

Poncz:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wrzątku
40ml likieru amaretto

Dodatkowo na dekorację:

250ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
420g rurek czekoladowych
czerwone perełki dekoracyjne

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

2. Masa serowo- porzeczkowo - czekoladowa:
Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować), wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka, a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać  porzeczki wymieszane z galaretką, a do drugiej startą czekoladę, każdą masę dokładnie wymieszać.

3. Mus porzeczkowy:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę i zagotować (nie gotować), pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.

5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem, a cały obwód  formy obłożyć rurkami z czekolady. Następnie wylać białą masę serową z czekoladą, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut. Na wierzch wylać tężejący mus porzeczkowy.

6. Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.







2 komentarze:

  1. Hej:) Jest piękne, przepiękne i cudowne:) Gdybym mieszkała bliżej, to bym czatowała przy Dino, za kawałkiem ciacha ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń