Ciekawe
ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak,
biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie
pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.
Składniki:
Biszkopt:
2
jajka
1/2
szklanka cukru pudru
1/2
szklanki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżeczki kakao
Masa
serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą:
500g
białego sera w wiaderku
500ml
śmietany 36%
5
łyżek żelatyny
10
łyżek mleka
1/2
szklanki cukru pudru
250g
świeżych czerwonych porzeczek
1
galaretka poziomkowa
1/2
szklanka wrzątku
80g
mlecznej czekolady
Mus
porzeczkowy:
250g
świeżych czerwonych porzeczek
1
galaretka truskawkowa
1
szklanka wrzątku
2
łyżki cukru
Poncz:
2
łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/3
szklanki wrzątku
40ml
likieru amaretto
Dodatkowo
na dekorację:
250ml
śmietany 36%
1
łyżka cukru pudru
1
śmietan-fix
420g
rurek czekoladowych
czerwone
perełki dekoracyjne
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę
pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie
wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 25 minut.
2.
Masa serowo- porzeczkowo - czekoladowa:
Porzeczki
zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować),
wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną
w połowie mleka, a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Masę
serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać porzeczki wymieszane z galaretką, a do drugiej
startą czekoladę, każdą masę dokładnie wymieszać.
3.
Mus porzeczkowy:
Galaretkę
rozpuścić we wrzątku. Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną
galaretkę i zagotować (nie gotować), pozostawić do lekkiego stężenia.
4.
Poncz:
Kawę
rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.
5.
Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem, a cały obwód formy obłożyć rurkami z czekolady. Następnie
wylać białą masę serową z czekoladą, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę
serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut. Na wierzch wylać tężejący mus porzeczkowy.
6.
Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować
bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.
Hej:) Jest piękne, przepiękne i cudowne:) Gdybym mieszkała bliżej, to bym czatowała przy Dino, za kawałkiem ciacha ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKusi strasznie))
OdpowiedzUsuń