piątek, 5 lipca 2019

Truskawkowe sushi


Truskawkowe sushi to niezwykle oryginalna forma podania naleśników z serem z dodatkiem truskawek. Bardzo fajny pomysł na przekonanie do jedzenia każdego niejadka.

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
4 łyżki kakao
szczypta soli
olej do wysmarowania patelni

Farsz:

500g serka śmietankowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
100g jogurtu naturalnego
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
500g truskawek
100g startej mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie wymienione składniki wymieszać za pomocą miksera do płynnej naleśnikowej konsystencji. Smażyć na rozgrzanej patelni.

2. Farsz:
Serek wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem.

3. Truskawki pokroić w drobną kostkę.

4. Całą powierzchnię każdego naleśnika posmarować farszem, a następnie ułożyć truskawki. Zwinąć w rulon i odciąć nierówne końce. Pozostałą część naleśnika pokroić w około 5 cm kawałki.

5. Naleśniki podawać ułożone pionowo na talerzu i posypane startą czekoladą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz