Truskawkowe
sushi to niezwykle oryginalna forma podania naleśników z serem z dodatkiem
truskawek. Bardzo fajny pomysł na przekonanie do jedzenia każdego niejadka.
Składniki:
1
szklanka mąki orkiszowej
1/2
szklanki mąki pszennej
1
jajko
1
szklanka wody gazowanej
1/2
szklanki mleka
1
łyżka cukru
4
łyżki kakao
szczypta
soli
olej
do wysmarowania patelni
Farsz:
500g
serka śmietankowego
1
łyżeczka cukru
1
łyżka cukru wanilinowego
100g
jogurtu naturalnego
1
żółtko
1
łyżeczka cynamonu
500g
truskawek
100g
startej mlecznej czekolady
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Wszystkie
wymienione składniki wymieszać za pomocą miksera do płynnej naleśnikowej
konsystencji. Smażyć na rozgrzanej patelni.
2.
Farsz:
Serek
wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i
cynamonem.
3.
Truskawki pokroić w drobną kostkę.
4.
Całą powierzchnię każdego naleśnika posmarować farszem, a następnie ułożyć
truskawki. Zwinąć w rulon i odciąć nierówne końce. Pozostałą część naleśnika
pokroić w około 5 cm kawałki.
5. Naleśniki podawać ułożone pionowo na talerzu i posypane startą
czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz