Chrupiące
cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej czerwonej
cebuli, chrupiącymi szparagami, pachnącą szynką i wyrazistymi serami. To
przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej
Italii.
Składniki:
Ciasto:
30g
świeżych drożdży
260g
mąki na pizzę typu ,,0’’
1/2
szklanki ciepłej wody
2
łyżki oliwy z oliwek
szczypta
soli
1/2
łyżeczki cukru
1
łyżeczka suszonej bazylii
oliwa
do wysmarowania formy
Sos
pomidorowy:
1
mała cebula
1
ząbek czosnku
1/2
puszki pomidorów krojonych
1
łyżka oregano
1
łyżeczka suszonej bazylii
2
łyżki oliwy
sól
pieprz
Pozostałe
składniki:
14
łodyg zielonych szparag
100g
szynki w plastrach długo dojrzewającej
8
pomidorków koktajlowych
1
czerwona cebula
100g
sera naturalnego camemberta
140g
sera mozzarella
sól
pieprz
oliwa
szczypta
suszonej bazylii
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę, oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie
wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte
ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy wysmarowanej
oliwą o średnicy 28 cm i lekko zawinąć boki do środka.
2.
Sos pomidorowy:
Na
oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z
puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos
zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na mniejsze kawałki, skropić
oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, a pomidorki w ćwiartki,
mozzarellę zetrzeć na tarce, a camemberta pokroić na mniejsze kawałki.
4. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: czerwoną cebulę,
szparagi, szynkę, pomidorki, posypać mozzarellą i ułożyć kawałki camemberta.
Gotową pizzę oprószyć solą, pieprzem i bazylią, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz