Moja
propozycja tradycyjnego, włoskiego, delikatnego lodowego deseru mocno
najeżonego świeżymi truskawkami.
Składniki:
400ml
śmietany 30%
2
białka
10
łyżek cukru
50ml
wody
500g
świeżych truskawek
Wykonanie:
1.
Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować syrop.
2.
Białka ubić na sztywno, cały czas miksując powoli wlewać gorący syrop aż do
momentu powstania lśniącej i puszystej bezy.
3.
Połowę truskawek pokroić w małe kawałki a pozostałe truskawki zblendować do
postaci musu.
4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mus, kawałki truskawek i bezę. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do formy o wymiarach 28 cm x 14
cm wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Kilka
minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się
pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz