środa, 19 czerwca 2019

Truskawkowe Semifreddo


Moja propozycja tradycyjnego, włoskiego, delikatnego lodowego deseru mocno najeżonego świeżymi truskawkami.

Składniki:

400ml śmietany 30%
2 białka
10 łyżek cukru
50ml wody
500g świeżych truskawek

Wykonanie:

1. Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować syrop.

2. Białka ubić na sztywno, cały czas miksując powoli wlewać gorący syrop aż do momentu powstania lśniącej i puszystej bezy.

3. Połowę truskawek pokroić w małe kawałki a pozostałe truskawki zblendować do postaci musu.

4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mus, kawałki truskawek i bezę. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do formy o wymiarach 28 cm x 14 cm wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz