Pyszne
tartaletki ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz chrupiącą
kokosową kruszonką są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni.
Składniki:
Ciasto
kruche:
2
szklanki mąki pszennej
130g
masła ekstra
1/2
szklanka cukru pudru
2
żółtka
Kruszonka
kokosowa:
100g
mąki pszennej
50g
cukru
70g
masła ekstra
4
łyżki wiórków kokosowych
Pianka:
4
białka
2
łyżki cukru pudru
1
łyżeczka octu winnego
500g
czerwonej porzeczki
4
łyżki cukru
bułka
tarta
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.
2.
Kruszonka kokosowa:
Masło,
mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy
kruszonki.
3.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką, wylepić foremki
tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10-15 minut.
4.
Pianka:
Białka
ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod
koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać.
5. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, ubite białka i
posypać kokosową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 15-16 tartaletek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz