Mięciutkie,
puszyste bułeczki z aromatycznymi suszonymi pomidorami i oliwkami to doskonały
pomysł na domowy wypiek do śniadania.
Składniki:
Ciasto:
500g
mąki pszennej
1
jajko
250ml
mleka (ciepłe)
40g
świeżych drożdży
4
łyżki Klasycznej Śniadaniowej Bielmar
3
łyżeczki koncentratu pomidorowego
1
łyżeczka cukru
1
łyżeczka soli
75g
suszonych pomidorów
40g
czarnych oliwek
3
łyżki mleka do posmarowania bułeczek
olej
do wysmarowania blaszki
Dodatkowo:
Klasyczna Śniadaniowa Bielmar do posmarowania bułek
Wykonanie:
1.
Suszone pomidory odcedzić z zalewy i pokroić w małą kostkę, a oliwki pokroić w
plasterki.
2.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier i taką ilość ciepłego mleka, by zaczyn był dość gęsty,
dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę
przesiać do miski, dodać jajko, sól, resztę mleka, śniadaniową, koncentrat
pomidorowy i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite
ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Na samym końcu dodać suszone pomidory,
oliwki i ponownie zagnieść. Następnie postawić w ciepłe miejsce, przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
3.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2-2,5 cm i wyciąć koła, przełożyć na
blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego
wyrośnięcia.
4.
Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 - 25 minut.
5. Gotowe bułeczki przekroić na pół, posmarować śniadaniową i podawać z
różnymi dodatkami np. sałatą, wędliną lub serem.
Cenisz klasyczne śniadania? Śniadaniowa Klasyczna ma wyjątkowy, lubiany smak i niezmienną od lat recepturę bazującą na ukwaszonym mleku i najwyższej jakości olejach roślinnych. Nie zawiera konserwantów, jest źródłem kwasów Omega 3 i witamin A, D i E. Idealna na kanapki.
Śniadanie uznawane jest od wielu lat za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać, aby było zbilansowane i dostarczało energii na długo – niezależnie od tego, czy jesz je w domu, na balkonie, w biegu czy w pracy. Choć śniadaniowe trendy nieustannie się zmieniają, to Śniadaniowa ze smakiem gości na polskich stołach od prawie 30 lat!
Odwiedź Nas :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz