czwartek, 18 lipca 2019

Tartaletki z czerwoną porzeczką i nutą kokosa


Pyszne kruche tartaletki, ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz wyczuwalnym, delikatnym smakiem kokosa są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni.

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
140g masła ekstra
1/2 szklanka cukru pudru
2 żółtka

Kokosowa beza:
5 białek
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka octu winnego
4 łyżki wiórków kokosowych

500g czerwonej porzeczki
4 łyżki cukru
bułka tarta
masło do wysmarowania formy
wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić wysmarowane masłem i posypane bułką tartą foremki tartaletek o średnicy 11 cm. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

3. Kokosowa beza:
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod koniec dodać ocet, wiórki i dokładnie wymieszać.

4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, kokosową bezę - szprycą i posypać wiórkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 12-13 tartaletek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz