Pyszne
kruche tartaletki, ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz
wyczuwalnym, delikatnym smakiem kokosa są doskonałym pomysłem na lekki deser w
gorące letnie dni.
Składniki:
Ciasto
kruche:
2
szklanki mąki pszennej
140g
masła ekstra
1/2
szklanka cukru pudru
2
żółtka
Kokosowa
beza:
5
białek
4
łyżki cukru pudru
1
łyżka octu winnego
4
łyżki wiórków kokosowych
500g
czerwonej porzeczki
4
łyżki cukru
bułka
tarta
masło
do wysmarowania formy
wiórki
kokosowe do posypania
Wykonanie:
1.
Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.
2.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką, wylepić wysmarowane
masłem i posypane bułką tartą foremki tartaletek o średnicy 11 cm. Ciasto nakłuć
widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
3.
Kokosowa beza:
Białka
ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod
koniec dodać ocet, wiórki i dokładnie wymieszać.
4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, kokosową bezę -
szprycą i posypać wiórkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 12-13 tartaletek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz