Sernik bez pieczenia z kolorowymi
galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie
tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie
słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do
małej czarnej dla dorosłych.
Składniki:
6 łyżeczek żelatyny
100ml
mleka
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 galaretka truskawkowa (czerwona)
1 galaretka cytrynowa (żółta)
1 galaretka agrestowa (zielona)
1 galaretka wieloowocowa (niebieska)
1 galaretka jagodowa (fioletowa)
280g biszkoptów z galaretką truskawkową
oblanych czekoladą
Wierzch:
300g śmietany 36%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
różowa posypka
Wykonanie:
1. Okrągłe
naczynie (np. miseczka) o średnicy 23 cm i pojemności 2l wyłożyć dokładnie folią
spożywczą.
2. Każdą z
galaretek rozpuścić w osobnym naczyniu w 230 ml wrzątku i pozostawić do
ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki
aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w małą kostkę.
3. W połowie
ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do
rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać.
4. Biały ser
zmiksować z cukrem pudrem, dodać ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną i ostudzoną
żelatynę, całość dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na 5 części
wlewając każdą do osobnej miseczki, następnie dodać do każdej pokrojoną galaretkę
i delikatnie wymieszać.
5. Sernik
składać kolejnymi warstwami: masa serowa z galaretką czerwoną, żółtą, zieloną,
niebieską, fioletową, a na końcu ułożyć biszkopty z galaretką, przycisnąć czymś
cięższym i wstawić do lodówki na około 50-60 minut.
6. Śmietanę
z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno.
7. Sernikową kopułę wyjąć z miseczki, obsmarować bitą śmietaną, wykonać
małe rozetki z bitej śmietany i posypać różową posypką.
Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje mu większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny.
Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz