środa, 31 lipca 2019

Knedle ze śliwkami i pachnącym cynamonem


Knedle wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej.

Składniki:

1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu)
2 jajka
około 300g mąki pszennej
18-20 śliwek węgierek
cukier
cynamon

Posypka:
100g bułki tartej
60g masła
2 łyżki oleju
1/2  szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
sól

Wykonanie:

1. Posypka:
Masło z olejem rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.

2. Śliwki umyć, pozbawić pestek, tak aby połówki śliwki były złączone. Do środka wsypać szczyptę cynamonu i cukru.

3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

4. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku śliwkę, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.

5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

6. Jeszcze gorące knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły.






1 komentarz:

  1. Przepyszne. Dzieci się zajadały, a nie przepadają za daniami z owocami.

    OdpowiedzUsuń