Knedle
wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to
świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej.
Składniki:
1kg
ziemniaków (waga po ugotowaniu)
2
jajka
około
300g mąki pszennej
18-20 śliwek węgierek
cukier
cynamon
Posypka:
100g
bułki tartej
60g
masła
2
łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
1
łyżka cynamonu
sól
Wykonanie:
1.
Posypka:
Masło
z olejem rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z
ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
2. Śliwki umyć, pozbawić pestek, tak aby połówki
śliwki były złączone. Do środka wsypać szczyptę cynamonu i cukru.
3.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez
praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
4.
Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść
na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką).
Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na
równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy
z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku śliwkę, zlepić i uformować kulkę.
Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.
5.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około
4-5 minut od wypłynięcia.
6. Jeszcze gorące knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły.
Przepyszne. Dzieci się zajadały, a nie przepadają za daniami z owocami.
OdpowiedzUsuń