Panna
cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna
warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi,
dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest
świetną propozycją deseru z owocami.
Składniki:
330ml
śmietany 30%
250ml
mleka
1
laska wanilii
3
łyżki cukru
2
łyżeczki żelatyny
Mus
truskawkowy:
180g
świeżych truskawek
50ml
wody
2
łyżki cukru
1/2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
bita
śmietana
truskawki
posypka
Wykonanie:
1. Żelatynę zalać 4 łyżkami
zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2.
Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę
wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć
laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do
wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
3.
Mus truskawkowy:
Truskawki
umyć, pozbawić szypułek, przełożyć
do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier
całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody.
Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do
wystudzenia.
4. Truskawkowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki.
Wierzch udekorować bitą śmietaną, truskawkami i posypać posypką.
świetne na lato :)
OdpowiedzUsuń