sobota, 8 czerwca 2019

Waniliowa panna cotta z truskawkami


Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami.

Składniki:

330ml śmietany 30%
250ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Mus truskawkowy:
180g świeżych truskawek
50ml wody
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:
bita śmietana
truskawki
posypka

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

3. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do wystudzenia.

4. Truskawkowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. Wierzch udekorować bitą śmietaną, truskawkami i posypać posypką.





1 komentarz: