Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie
komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z
dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i
smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu
truskawkowego.
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
150g mąki pszennej
180g mąki krupczatki
200g cukru
250ml oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Krem śmietanowy:
500g śmietany 36%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Warstwa truskawkowa:
500g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
600ml wrzątku
Wykonanie:
1. Ciasto szpinakowe:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby
jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach
24 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić ciasto, a
następnie ściąć wierzch ciasta i skruszyć na kruszonkę, którą pozostawić do
posypania wierzchu.
2. Krem śmietanowy:
Serek
mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość
dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem podzielić na 2 równe części.
3. Warstwa truskawkowa:
Galaretki
rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pozbawić
szypułek i pokroić na połówki. Owoce przełożyć do tężejącej galaretki i
dokładnie wymieszać.
4. Składanie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć krem
śmietanowy, wylać tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki na
około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć drugą część kremu śmietanowego i posypać
kruszonką ciasta szpinakowego. Ponownie wstawić do lodówki i dokładnie
schłodzić.
cudo :) mniam
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń