Świetna
imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym
łososiem, pachnącym świeżym koperkiem, delikatnie ostrym szczypiorkiem, które
idealnie komponują się z wyrazistymi serowymi kulkami i chrupiącymi orzechami.
Wasi goście będą zachwyceni, a tartinki szybko znikną z przyjęciowego stołu.
Będą hitem każdej imprezy.
Składniki:
200g
wędzonego łososia
4-5
kromek chleba razowego
Serowe
kuleczki:
250g
białego sera półtłustego
100g
żółtego sera wędzonego
120g
sera pleśniowego naturalnego
80g
orzechów nerkowca
1
pęczek koperku
1
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Ser wędzony i pleśniowy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a ser biały rozgnieść
widelcem. Następnie wszystkie rodzaje serów połączyć ze sobą, zwilżyć lekko
ręce i ulepić z masy serowej kulki wielkości orzecha włoskiego.
2.
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać, a kromki chleba
pokroić na kwadraty.
3.
Koper, szczypiorek drobno posiekać i dokładnie ze sobą wymieszać.
4.
Połowę kulek serowych obtoczyć w ziołach, a pozostałe w posiekanych orzechach.
5. Na każdym kawałku chleba ułożyć kulkę serową, plasterek łososia i
spiąć wykałaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz