Sezonowy, szybki w przygotowaniu sernik
na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała
propozycja chłodnego deseru w upalne dni.
Składniki:
Masa serowo-truskawkowa:
1kg sera z wiaderka
600g świeżych truskawek
45g żelatyny
250ml wrzątku
150g cukru
Dodatkowo:
100g biszkoptów
2 galaretki truskawkowe
400g świeżych truskawek
Wykonanie:
1.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a boki tortownicy obłożyć truskawkami
przekrojem do obręczy.
2.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego
stężenia.
3.
Masa serowo-truskawkowa:
Truskawki
zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50 ml wrzątku aby
napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i
pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki,
rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać.
4.
Gotową masę serowo-truskawkową wylać do tortownicy na biszkopty i wstawić do
lodówki na około 40 minut.
5.
Pozostałą ilość truskawek pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu masy
serowo-truskawkowej. Następnie wylać tężejące galaretki i wstawić do lodówki na
około 2 - 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz