Jedna
z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z północnej Italii. Moja
wersja to ryż arborio pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem
świeżego bobu, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka. Całość posypana
posiekaną natką z pietruszki smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na
sycący, pełnowartościowy obiad.
Składniki:
180g
ryżu arborio
350g
fileta z kurczaka
500g
bobu
1
ząbek czosnku
2
małe cebule
500ml
bulionu drobiowego
1
pęczek natki z pietruszki
2
łyżeczki curry
1
łyżka masła
1
łyżka oleju
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyć,
osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem.
Odstawić na 20 minut.
2. Bób ugotować al dente w
osolonym wrzątku, odcedzić i obrać.
3. Cebulę i czosnek drobno
posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną
się szkliste. Cały czas partiami podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż stanie
się miękki. Następnie dodać filet z kurczaka, masło i smażyć aż mięso będzie
dobre. Na koniec dodać bób, połowę posiekanej natki z pietruszki, doprawić do
smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.
4. Risotto przed podanie posypać natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz