Crumble
z orzeźwiającymi rabarbarem i dojrzewającymi w słońcu słodkimi truskawkami zapieczonymi
pod chrupiącą kruszonką. Bardzo łatwy, szybki w przygotowaniu letni deser z
sezonowymi owocami, który świetnie komponuje się z gałką ulubionych lodów.
Składniki:
Kruszonka:
160g
mąki pszennej
70g
masła
70g
cukru
3
łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
350g
świeżych truskawek
350g
rabarbaru
4
łyżki brązowego cukru
2
łyżki mąki ziemniaczanej
masło
do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
1.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Rabarbar umyć
i pokroić w 1cm kawałki. Owoce przełożyć
do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.
Następnie owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
2.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukry wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Owoce w naczyniu przysypać gotową kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i piec przez około 20 - 25 minut.
4. Podawać na ciepło z gałką lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz