sobota, 15 czerwca 2019

Crumble z rabarbarem i truskawkami


Crumble z orzeźwiającymi rabarbarem i dojrzewającymi w słońcu słodkimi truskawkami zapieczonymi pod chrupiącą kruszonką. Bardzo łatwy, szybki w przygotowaniu letni deser z sezonowymi owocami, który świetnie komponuje się z gałką ulubionych lodów.

Składniki:

Kruszonka:
160g mąki pszennej
70g masła
70g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatkowo:
350g świeżych truskawek
350g rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki.  Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Następnie owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukry wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Owoce w naczyniu przysypać gotową kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 - 25 minut.

4. Podawać na ciepło z gałką lodów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz