niedziela, 5 maja 2019

Tarta ze szparagami


Krucha, chrupiąca tarta ze szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu.

Składniki:

Ciasto:
220g mąki pszennej
120g masła
1 jajko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy

Nadzienie:
1 pęczek zielonych szparagów
1 jajko
170g  śmietany 30%
150g żółtego sera
1 łyżka masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35 cm x 11 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, przyciąć na szerokość odpowiadającą formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć.

3. Jajko wymieszać ze śmietaną, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Na podpieczony spód tarty wylać masę serowo-śmietanową, na wierchu ułożyć obok siebie szparagi i oprószyć solą i pieprzem.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 10-15 minut aż masa śmietanowa się zetnie i lekko zrumieni.





1 komentarz: