Krucha,
chrupiąca tarta ze szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja
propozycja sezonowego obiadu.
Składniki:
Ciasto:
220g mąki pszennej
120g masła
1 jajko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
1
pęczek zielonych szparagów
1
jajko
170g
śmietany 30%
150g żółtego sera
1 łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35 cm x
11 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym
czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10
minut.
2.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, przyciąć na szerokość odpowiadającą
formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć.
3. Jajko
wymieszać ze śmietaną, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.
Na podpieczony spód tarty wylać masę
serowo-śmietanową, na wierchu ułożyć obok siebie szparagi i oprószyć solą i
pieprzem.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec jeszcze przez około 10-15 minut aż masa śmietanowa się zetnie i lekko zrumieni.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń