Delikatna sałatka z łososiem, wyrazistą
w smaku rukolą, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym
dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie.
Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.
Składniki:
360g świeżego łososia
130g rukoli
2 pomarańcze
1 granat
15 kulek winogrona ciemnego
2 kromki chleba razowego
25g płatków migdałowych
Dressing:
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka soku z limonki
4 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy francuskiej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Łososia, umyć, pozbawić skóry,
pokroić w grubsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem odstawić na około 30
minut. Po tym czasie wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
2. Rukolę umyć i osuszyć.
3. Pomarańcze obrać ze skóry i
wyfiletować, pozbawić błon, wyłuskać z owocu granatu ziarna, winogrono umyć i
pokroić na połówki.
4. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na
suchej patelni.
5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej
patelni.
6. Dressing:
Sok z limonki i pomarańcza dokładnie
wymieszać z miodem, olejem i musztardą francuską. Następnie doprawić do smaku
solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
7.
Na talerzu rozłożyć rukolę, kawałki łososia, plastry pomarańczy, winogrono,
ziarenka granatu, grzanki i posypać płatkami migdałowymi. Na końcu polać
dressingiem.
Kuszący przepis! Piękna i kolorowa sałatka i do tego musi być naprawdę pyszna. Nie łączyłam nigdy takich składników ze sobą, ale eksperymenty w kuchni to coś, co lubię :)
OdpowiedzUsuń