Krucha,
chrupiąca tarta z aromatycznym, wędzonym łososiem, chrupiącymi szparagami i
nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu.
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
90g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
150g wędzonego na zimno łososia Mowi (1 opakowanie - 6 plastrów)
1 pęczek zielonych szparagów
3 łyżki masła
sól
pieprz
Masa śmietanowo-jajeczna:
2 jajka
5 łyżek śmietany 30%
60g startego żółtego sera
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej
miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do
lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35 cm x
11 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym
czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 16
minut.
2. Masa śmietanowo-jajeczna:
Jajka rozkłócić widelcem, dodać śmietanę, starty żółty ser, całość
wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, przyciąć na szerokość
odpowiadającą formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko
obsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Wędzonego łososia pokroić w paski o szerokości około 5 mm.
5. Na podpieczony spód tarty wylać
masę śmietanowo-jajeczną, następnie na wierzchu ułożyć naprzemiennie obok
siebie szparagi i paski łososia.
6. Gotową tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i piec jeszcze przez około 10-15 minut aż masa śmietanowa się zetnie
i lekko zrumieni.
Nasz łosoś wędzony na zimno jest tak dobry, że nazywamy go naszym skarbem. Solimy go ręcznie solą morską bogatą w minerały i delikatnie wędzimy, by zachować jego unikalną delikatność i jakość. Nie spieszymy się – dobre rzeczy muszą trwać – dlatego dajemy mu czas, by dym z drewna bukowego miał czas przeniknąć go całego.
#lososmowi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz