Prawdziwy
kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu słodkich truskawek, podany z
bitą śmietaną, bezą i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru.
Składniki:
600g świeżych truskawek
2/3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
bita śmietana
bezy
borówki amerykańskie,
truskawki
Wykonanie:
1. Mąkę
ziemniaczaną wymieszać dokładnie z 4 łyżkami wody. Truskawki umyć, pozbawić
szypułek, przełożyć do rondelka, dodać pozostałą wodę, cukier i podgrzewać na
małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę
ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się
zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia.
2. Przestudzony kisiel udekorować bitą
śmietaną, bezą i borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz