Świetny
pomysł na pożywne śniadanie na bazie pełnoziarnistego chleba, aromatycznego
łososia, pachnącego koperkiem kremowego twarożku, delikatnie pikantnej i
przyjemnie chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka oraz nuty świeżego
szpinaku z pewnością zaskoczy domowników i stanie się królem śniadaniowego
stołu.
Składniki:
24
kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
300g
wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania po 6 plastrów)
Krem
rzodkiewkowy:
150g
rzodkiewek
1 czerwona cebula
250g
twarożku śmietankowego, kanapkowego
2
łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
Krem
koperkowy:
300g
twarożku śmietankowego, kanapkowego
3
łyżki śmietany 18%
2
łyżki posiekanego koperku
2
ząbki czosnku
1
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Krem
szpinakowy:
50g
świeżego szpinaku
260g
twarożku śmietankowego, kanapkowego
2
łyżki śmietany 18%
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Krem
do wykończenia torcika:
150g
twarożku śmietankowego, kanapkowego
2
łyżki jogurtu naturalnego
1
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
1
zielony ogórek
1
pęczek rzodkiewek
2
pęczki szczypiorku
Wykonanie:
1.
Krem rzodkiewkowy:
Rzodkiewki
umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i pozostawić na
około 10 minut. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Następnie serek
przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, rzodkiewki, cebulę,
doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2.
Krem koperkowy:
Ser
przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany koperek,
obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3.
Krem szpinakowy:
Szpinak
umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem,
dodać śmietanę, posiekany szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową
i całość dokładnie wymieszać.
4.
Krem do wykończenia tortu:
Ser
przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny,
doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
5.
Składanie tortu:
Kromki
chleb obkroić ze skórki i ułożyć na desce jedna obok drugiej w dwóch rzędach po
3 kromki (6 kromek). Następnie kromki chleba posmarować kremem rzodkiewkowym,
przykryć drugą warstwą 6 kromek, posmarować kremem koperkowym, ułożyć plastry
wędzonego łososia i ponownie ułożyć trzecią warstwę 6 kromek chleba. Na samym
końcu posmarować kremem szpinakowym i ułożyć ostatnią warstwę kromek chleba.
6.
Wykończenie tortu:
Ogórka, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Szczypiorek umyć,
osuszyć i drobno posiekać. Boki i wierzch tortu posmarować kremem do
wykończenia tortu, następnie boki obłożyć plastrami ogórka i obsypać
szczypiorkiem. Wierzch tortu udekorować plastrami rzodkiewki, ogórka i posypać
szczypiorkiem.
#lososmowi
Co jest dobre?
Przepisy przepełnione dobrem MOWI :)
Łosoś MOWI jest tak dobry, bo my jesteśmy dla niego dobrzy. Opiekujemy się nim od 1964 roku w arktycznych wodach Norwegii, karmiąc go specjalną karmą MOWI o wysokiej zawartości składników pochodzenia morskiego.
“Zdobywamy księżyc, bo częścią ludzkiej natury jest stawianie czoła wyzwaniom. Dążymy do pokonywania przeciwności , tak jak łosoś płynący pod prąd.”
[Neil Armstrong]
Odwiedź Nas na
Cudo ... :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!
OdpowiedzUsuńSuper kolorowy i bardzo ciekawy ! ;)
I po raz kolejny nie mogę wyjść z podziwu.... Brawo Ewelinka :) zapisuję, choć nie wiem czy coś tak pięknego powstanie w mojej kuchni ;)
OdpowiedzUsuń