wtorek, 28 maja 2019

Łososiowy tort kanapkowy z chrupiącą rzodkiewką i szpinakową nutą


Świetny pomysł na pożywne śniadanie na bazie pełnoziarnistego chleba, aromatycznego łososia, pachnącego koperkiem kremowego twarożku, delikatnie pikantnej i przyjemnie chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka oraz nuty świeżego szpinaku z pewnością zaskoczy domowników i stanie się królem śniadaniowego stołu.

Składniki:

24 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania po 6 plastrów)

Krem rzodkiewkowy:
150g rzodkiewek
1 czerwona cebula
250g twarożku śmietankowego, kanapkowego
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Krem koperkowy:
300g twarożku śmietankowego, kanapkowego
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Krem szpinakowy:
50g świeżego szpinaku
260g twarożku śmietankowego, kanapkowego
2 łyżki śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Krem do wykończenia torcika:
150g twarożku śmietankowego, kanapkowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 zielony ogórek
1 pęczek rzodkiewek
2 pęczki szczypiorku

Wykonanie:

1. Krem rzodkiewkowy:
Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i pozostawić na około 10 minut. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Następnie serek przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, rzodkiewki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Krem koperkowy:
Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany koperek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Krem szpinakowy:
Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.

4. Krem do wykończenia tortu:
Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

5. Składanie tortu:
Kromki chleb obkroić ze skórki i ułożyć na desce jedna obok drugiej w dwóch rzędach po 3 kromki (6 kromek). Następnie kromki chleba posmarować kremem rzodkiewkowym, przykryć drugą warstwą 6 kromek, posmarować kremem koperkowym, ułożyć plastry wędzonego łososia i ponownie ułożyć trzecią warstwę 6 kromek chleba. Na samym końcu posmarować kremem szpinakowym i ułożyć ostatnią warstwę kromek chleba.

6. Wykończenie tortu:
Ogórka, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Boki i wierzch tortu posmarować kremem do wykończenia tortu, następnie boki obłożyć plastrami ogórka i obsypać szczypiorkiem. Wierzch tortu udekorować plastrami rzodkiewki, ogórka i posypać szczypiorkiem.



#lososmowi




Co jest dobre?

Przepisy przepełnione dobrem MOWI :)


Łosoś MOWI jest tak dobry, bo my jesteśmy dla niego dobrzy. Opiekujemy się nim od 1964 roku w arktycznych wodach Norwegii, karmiąc go specjalną karmą MOWI o wysokiej zawartości składników pochodzenia morskiego.



“Zdobywamy księżyc, bo częścią ludzkiej natury jest stawianie czoła wyzwaniom.  Dążymy do pokonywania przeciwności , tak jak łosoś płynący pod prąd.” 
[Neil Armstrong]


Odwiedź Nas na

3 komentarze:

  1. Rewelacja!!!
    Super kolorowy i bardzo ciekawy ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I po raz kolejny nie mogę wyjść z podziwu.... Brawo Ewelinka :) zapisuję, choć nie wiem czy coś tak pięknego powstanie w mojej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń