czwartek, 30 maja 2019

Sushi z wędzonym łososiem, mango i warzywami


Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz delikatnego wędzonego na zimno łososia, słodkiego mango i świeżych warzyw. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie.


Składniki:

250ml wody
1/4 łyżeczki soli

Zaprawa do ryżu:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Dodatki do środka:
3 arkusze nori
300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania x 6 plastrów )
18 listków świeżego szpinaku
1/2 czerwonej papryki
1/2 mango
1/2 zielonego ogórka

Wykonanie:

1. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania.

2. Zaprawa do ryżu:
Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.

3. Plastry wędzonego łososia złożyć jeden na drugi i pokroić w paski o szerokości 1 cm.

4. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić na długie paski. Mango obrać ze skóry i również pokroić na długie paski.

5. Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć szpinak, paski mango, papryki, ogórka i wędzonego łososia. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.

6. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5 cm.

7. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.



#lososmowi


Na każdym etapie hodowli starannie wybieramy łososie, które Wam podamy – dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić Wam łososia najlepszego z najlepszych – tylko takie ryby zaliczają się do Ekskluzywnego Klubu Łososia MOWI.


To proste: w świecie bez alternatyw alternatywą jest MOWI.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz