piątek, 31 maja 2019

Łososiowe biedronki


Łososiowe przekąski na bazie chrupiących krakersów, wędzonego na zimno łososia, aromatycznych oliwek, łagodnych pomidorków i wyrazistego kremu balsamicznego doskonale sprawdzą się na przyjęciowym stole. Świetny pomysł na przemycenie łososia najmłodszym.

Składniki:

250g serka śmietankowego, kanapkowego
3 łyżeczki śmietany 18%
1 ząbek czosnku
18 krakersów
18 czarnych oliwek
9 pomidorków koktajlowych
kilka kropel kremu balsamicznego
listki natki z pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Serek rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Pomidorki podzielić na połówki, które następnie naciąć do połowy tak aby nadać kształt skrzydełek biedronki.

3. Głowę biedronki zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą czułkami.

4. Każdy krakers posmarować serkiem, położyć 1/3 plastra łososia, ułożyć połówki pomidora i oliwki.

5. Kropki na pomidorkach wykonać za pomocą kremu balsamicznego i całość udekorować listkami natki z pietruszki.



Nasz łosoś wędzony na zimno jest tak dobry, że nazywamy go naszym skarbem. Solimy go ręcznie solą morską bogatą w minerały i delikatnie wędzimy, by zachować jego unikalną delikatność i jakość. Nie spieszymy się – dobre rzeczy muszą trwać – dlatego dajemy mu czas, by dym z drewna bukowego miał czas przeniknąć go całego.



#lososmowi



NASZA MISJA

To proste: w świecie bez alternatyw alternatywą jest MOWI.

3 komentarze:

  1. Rewelacja coś dla moich dzieci :) będą zadowolone

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesława z grupy Gotujmy4 czerwca 2019 23:42

    Super pomysł. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń