Łososiowe
przekąski na bazie chrupiących krakersów, wędzonego na zimno łososia,
aromatycznych oliwek, łagodnych pomidorków i wyrazistego kremu balsamicznego
doskonale sprawdzą się na przyjęciowym stole. Świetny pomysł na przemycenie łososia najmłodszym.
Składniki:
250g
serka śmietankowego, kanapkowego
150g
wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów)
3
łyżeczki śmietany 18%
1
ząbek czosnku
18
krakersów
18
czarnych oliwek
9
pomidorków koktajlowych
kilka
kropel kremu balsamicznego
listki
natki z pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Serek rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie
wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.
Pomidorki podzielić na połówki, które następnie naciąć do połowy tak aby nadać
kształt skrzydełek biedronki.
3.
Głowę biedronki zrobić z oliwki, a w środek włożyć łodygi natki, które będą
czułkami.
4.
Każdy krakers posmarować serkiem, położyć 1/3 plastra łososia, ułożyć połówki
pomidora i oliwki.
5. Kropki na pomidorkach wykonać za pomocą kremu balsamicznego i całość
udekorować listkami natki z pietruszki.
Nasz łosoś wędzony na zimno jest tak dobry, że nazywamy go naszym skarbem. Solimy go ręcznie solą morską bogatą w minerały i delikatnie wędzimy, by zachować jego unikalną delikatność i jakość. Nie spieszymy się – dobre rzeczy muszą trwać – dlatego dajemy mu czas, by dym z drewna bukowego miał czas przeniknąć go całego.
#lososmowi
Rewelacja coś dla moich dzieci :) będą zadowolone
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska :)
OdpowiedzUsuń