czwartek, 23 maja 2019

Sernik jagodowy skarb lasu


Sernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową to świetna propozycja chłodnego deseru na spotkania z rodziną przy małej czarnej. Jagoda czyli skarb lasu zamknięty w małym słoiczku świetnie komponuje się z deserami i różnymi słodkościami, pozwala wrócić do smaku lata o każdej porze roku.

Składniki:

Biszkopt:
3 jaja
75g cukru
80g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do wysmarowania formy

Masa serowo-jagodowa:
940g twarogu półtłustego
10 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
3/4 szklanki mleka

Masa waniliowa:
400g serek waniliowy homogenizowany
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka

Poncz:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
1/3 szklanka wrzątku

Dekoracja:
40g czekolady
świeże maliny, borówki amerykańskie
listki mięty, kwiaty
bezy, wafel do lodów

Wykonanie:

1. Poncz:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą i pozostawić do wystudzenia.

2. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 -18 minut. Po tym czasie wystudzić i nasączyć ponczem.

3. Masa serowo-jagodowa:
Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Twaróg zmielić 3-krotnie maszynką do mielenia, zmiksować  mikserem, dodać cukier, jagody ze słoika i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać żelatynę i całość energicznie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Gotową masę serowo-jagodową przełożyć do tortownicy na biszkopt i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

4. Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Serki waniliowe dokładnie wymieszać z wystudzoną żelatyną i wylać do tortownicy na masę serowo-jagodową. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.

5. Dekoracja:
Wierzch sernika jagodowego polać po jednej stronie rozpuszczoną czekoladą, udekorować waflem, świeżymi owocami, listkami mięty i kwiatami.

Kupuj u polskiego producenta

Jesteśmy w 100% polskim producentem. Kupując w naszym sklepie wspierasz polską gospodarkę.

Gwarancja jakości

Nasze produkty są poddawane szczegółowej kontroli jakości, dzięki czemu oddajemy w Twoje ręce produkt, który w 100% zaspokoi Twoje oczekiwania.






Zapraszam na stronę Manufaktury Wielkopolskiej:


Zróbcie zakupy w e-sklepie i zyskajcie 10% rabatu na hasło: durszlak10

Promocja trwa do 30 czerwca 2019.

Szybka i darmowa wysyłka!

96% zamówień trafia do odbiorców już następnego dnia roboczego. Skorzystaj też z darmowej dostawy i oszczędzaj!

Obsługa Klienta

Do dyspozycji naszych Klientów mamy kilka dogodnych form kontaktu – infolinia, mail – dzięki, którym zawsze możesz liczyć na szybką odpowiedź naszego profesjonalnego zespołu.

3 komentarze:

  1. Barbara Janik Należy do grupy Co dziś pichcimy?23 maja 2019 20:22

    Rewelacja! Piękny i pyszny... !

    OdpowiedzUsuń
  2. Tasja Foras-Hrecińska23 maja 2019 22:04

    Wygląda bardzo apetycznie! Może wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że ładnie się prezentuje to jeszcze musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń