Sernik
z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na
mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą
waniliową to świetna propozycja chłodnego deseru na spotkania z rodziną przy
małej czarnej. Jagoda czyli skarb lasu zamknięty w małym słoiczku świetnie
komponuje się z deserami i różnymi słodkościami, pozwala wrócić do smaku lata o
każdej porze roku.
Składniki:
Biszkopt:
3
jaja
75g
cukru
80g
mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
olej
do wysmarowania formy
Masa
serowo-jagodowa:
940g
twarogu półtłustego
10
łyżek cukru pudru
5
łyżek żelatyny
3/4
szklanki mleka
Masa
waniliowa:
400g
serek waniliowy homogenizowany
2
łyżeczki żelatyny
4
łyżki mleka
Poncz:
1
łyżka soku z cytryny
3
łyżki cukru
1/3
szklanka wrzątku
Dekoracja:
40g
czekolady
świeże
maliny, borówki amerykańskie
listki
mięty, kwiaty
bezy,
wafel do lodów
Wykonanie:
1.
Poncz:
Składniki
ponczu wymieszać ze sobą i pozostawić do wystudzenia.
2.
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Następnie dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do
pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
i wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 -18
minut. Po tym czasie wystudzić i nasączyć ponczem.
3.
Masa serowo-jagodowa:
Żelatynę
zalać 4 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę
mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Twaróg zmielić
3-krotnie maszynką do mielenia, zmiksować
mikserem, dodać cukier, jagody ze słoika i dokładnie wymieszać mikserem.
Następnie dodać żelatynę i całość energicznie wymieszać, aby nie zrobiły się
grudki. Gotową masę serowo-jagodową przełożyć do tortownicy na biszkopt i
wstawić do lodówki na około 2 godziny.
4.
Masa waniliowa:
Żelatynę
zalać 2 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę
mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Serki waniliowe
dokładnie wymieszać z wystudzoną żelatyną i wylać do tortownicy na masę
serowo-jagodową. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
5.
Dekoracja:
Wierzch sernika jagodowego polać po jednej stronie rozpuszczoną
czekoladą, udekorować waflem, świeżymi owocami, listkami mięty i kwiatami.
Kupuj u polskiego producenta
Jesteśmy w 100% polskim producentem. Kupując w naszym sklepie wspierasz polską gospodarkę.
Gwarancja jakości
Nasze produkty są poddawane szczegółowej kontroli jakości, dzięki czemu oddajemy w Twoje ręce produkt, który w 100% zaspokoi Twoje oczekiwania.
Zapraszam na stronę Manufaktury Wielkopolskiej:
Zróbcie zakupy w e-sklepie i zyskajcie 10% rabatu na hasło: durszlak10
Promocja trwa do 30 czerwca 2019.
Szybka i darmowa wysyłka!
96% zamówień trafia do odbiorców już następnego dnia roboczego. Skorzystaj też z darmowej dostawy i oszczędzaj!
Obsługa Klienta
Do dyspozycji naszych Klientów mamy kilka dogodnych form kontaktu – infolinia, mail – dzięki, którym zawsze możesz liczyć na szybką odpowiedź naszego profesjonalnego zespołu.
Rewelacja! Piękny i pyszny... !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Może wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że ładnie się prezentuje to jeszcze musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń