Kruche
babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w
towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie
dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy
chętnie wracamy.
Składniki:
Ciasto:
290g mąki pszennej
140g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus
truskawkowy:
500g
świeżych truskawek
4
łyżki wody
3
łyżeczki żelatyny
Beza
włoska opalana:
85g
cukru
20ml
wody
1
białko
szczypta
soli
Dodatkowo:
świeże
truskawki, borówki
kolorowa
posypka
masło
do wysmarowania foremek
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać
siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią
spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto
rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane
masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2.
Mus truskawkowy:
Żelatynę
zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż truskawki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić aż mus lekko stężeje.
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż truskawki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić aż mus lekko stężeje.
3.
Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na
około 30-40 minut.
4.
Opalana włoska beza:
Wodę
z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić
ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący
syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.
5.
Dekoracja:
Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej
babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami,
borówkami i czerwoną posypką.
Musicie wiedzieć, że magiczny składnik, który sprawia, że z sentymentem wracamy do dań z dzieciństwa to miłość. Marka Manufaktura Wielkopolska tak samo jak nasza mama, ceni tradycyjną kuchnię, polskie smaki i chce dawać nam to, co najlepsze.
Orzeźwiające, idealne na lato kompoty, w 100% naturalne, pozbawione dodatków, konserwantów i cukru miody, pełne smaku lata konfitury i jeszcze więcej...
Miłość starannie zamknięta w szklanym słoiczku.
Przepisy na nasze produkty przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zgodnie z wielkopolskim etosem – wszystkie nasze przetwory zostały pracowicie przygotowane i dostarczają praktycznych rozwiązań podczas przygotowywania codziennych posiłków. Dbamy o to, by do naszych konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji – nasze przetwory są zdrowe. Zaufaj sprawdzonym sposobom naszych babć na zamknięcie w słoiku mnóstwa witamin i smaku lata!
P.S. W Manufakturze Wielkopolskiej mamy sentyment nie tylko do ponadczasowych przepisów i wielowiekowych, sprawdzonych metod przygotowywania przetworów, ale także do tradycyjnych, bezpiecznych dla środowiska opakowań – szklanych słoików i ekologicznych, całkowicie biodegradowalnych tekturowych pudełek wypełnionych drewnianym siankiem, w których nasze produkty trafiają do Waszych domów.
Odwiedź Nas:
Zrób zakupy w e-sklepie i zyskaj rabat 10% na hasło:durszlak10
Promocja trwa do 30 czerwca 2019
Cudo... i taka beza! Z sezonowymi owocami wygląda przepysznie! Porywam kawałek ...
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńCUDO :) !!!!!! Na pewno pychotka :)
OdpowiedzUsuńJak szybko powstały, tak szybko zniknęły :)
OdpowiedzUsuń