piątek, 24 maja 2019

Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą


Kruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy.

Składniki:

Ciasto:
290g mąki pszennej
140g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:
500g świeżych truskawek
4 łyżki wody
3 łyżeczki żelatyny

Beza włoska opalana:
85g cukru
20ml wody
1 białko
szczypta soli

Dodatkowo:
świeże truskawki, borówki
kolorowa posypka
masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Mus truskawkowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż truskawki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić aż mus lekko stężeje.

3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

4. Opalana włoska beza:
Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.

5. Dekoracja:
Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami, borówkami i czerwoną posypką.


Musicie wiedzieć, że magiczny składnik, który sprawia, że z sentymentem wracamy do dań z dzieciństwa to miłość. Marka Manufaktura Wielkopolska tak samo jak nasza mama, ceni tradycyjną kuchnię, polskie smaki i chce dawać nam to, co najlepsze.
Orzeźwiające, idealne na lato kompoty, w 100% naturalne, pozbawione dodatków, konserwantów i cukru miody, pełne smaku lata konfitury i jeszcze więcej...
Miłość starannie zamknięta w szklanym słoiczku.

Przepisy na nasze produkty przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zgodnie z wielkopolskim etosem – wszystkie nasze przetwory zostały pracowicie przygotowane i dostarczają praktycznych rozwiązań podczas przygotowywania codziennych posiłków. Dbamy o to, by do naszych konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji – nasze przetwory są zdrowe. Zaufaj sprawdzonym sposobom naszych babć na zamknięcie w słoiku mnóstwa witamin i smaku lata!



P.S. W Manufakturze Wielkopolskiej mamy sentyment nie tylko do ponadczasowych przepisów i wielowiekowych, sprawdzonych metod przygotowywania przetworów, ale także do tradycyjnych, bezpiecznych dla środowiska opakowań – szklanych słoików i ekologicznych, całkowicie biodegradowalnych tekturowych pudełek wypełnionych drewnianym siankiem, w których nasze produkty trafiają do Waszych domów. 

Odwiedź Nas:


Zrób zakupy w e-sklepie i zyskaj rabat 10% na hasło:durszlak10

Promocja trwa do 30 czerwca 2019


4 komentarze:

  1. Zofia Kluska24 maja 2019 23:24

    Cudo... i taka beza! Z sezonowymi owocami wygląda przepysznie! Porywam kawałek ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgorzata Nodzak27 maja 2019 20:59

    CUDO :) !!!!!! Na pewno pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak szybko powstały, tak szybko zniknęły :)

    OdpowiedzUsuń