Zdrowa
rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków
otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja
dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy
dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących
szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką.
Składniki:
360g
steki minutowe z łososia Mowi (2 opakowania po 180g)
Marynata:
4
łyżki ginu
2
łyżka soku z cytryny
2
łyżka soku z pomarańczy
2
łyżeczka miodu
sól
pieprz
Pasta
koperkowa:
50g
świeżego koperku
100g
migdałów
8
łyżek oliwy z oliwek
2
łyżki soku z cytryny
40g
parmezanu
sól
pieprz
Dodatkowo:
2
bagietki
1
pęczek szparagów
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Marynata:
Gin,
sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku
solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2.
Steki z łososia zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut.
Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około
40-60 sekund z każdej strony.
3.
Pasta koperkowa:
Koper
umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać oliwę, sok z cytryny i zmiksować
do jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane migdały, parmezan i ponownie
zmiksować do postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i
zgrillować na patelni grillowej.
5.
Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej
aż się zrumienią.
6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną
pastą koperkową.
To proste: w świecie bez alternatyw alternatywą jest MOWI.
Nasza misja to misja dla szaleńców: chcemy przekonać Cię do spożywania większej ilości owoców morza, a w szczególności łososia. Często powtarzamy „Łosoś jest dobry”, i możesz mówić, że przecież nie możemy twierdzić nic innego. To jasne. Ale faktem jest, że nasz łosoś – łosoś MOWI – rzeczywiście JEST dobry. Jesteśmy również pewni, że MOWI JEST dobrem. Pytasz „czemu?” – oto odpowiedź:
- Kwasy tłuszczowe Omega-3 wspomagają rozwój i funkcjonowanie Twojego mózgu – a przecież mózg Ci się przydaje – punkt dla nas.
- Omega-3 pochodzenia morskiego pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia… a tych na pewno trzeba unikać.
- MOWI zawiera bardzo, bardzo, baaaaaaardzo długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszych komórek (spytaj swojego lekarza, jeżeli nie wierzysz).
A dodatkowo: MOWI zawiera wiele innych, ważnych składników odżywczych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała na najwyższych obrotach.
#lososmowi
Odwiedź Nas na:
Wygląda obłędnie :) a grill już w sobotę :) dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńGdzie mogę kupić takiego łososia ?
Carrefour, Makro, Tesco i Auchan :)
OdpowiedzUsuń