Sałatka
z aromatycznym, wyrazistym, pełnym charakteru łososiem w towarzystwie świeżych
warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci truskawek, mango,
polana wyrazistym dressingiem na bazie francuskiej musztardy, słodkiego miodu
oraz orzeźwiających cytrusów smakuje wyśmienicie i jest świetnym pomysłem na
letni obiad, przystawkę oraz drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
150g świeżych truskawek
1
mango
1/2
czerwonej cebuli
80g
roszponki
80g
orzechów nerkowca
1/2
czerwonej papryki
1
garść posiekanej świeżej kolendry
Marynata
do łososia:
½
łyżeczki posiekanej papryczki chilli
sok
z 1/2 cytryny
3
łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dressing:
sok
z 1/2 pomarańczy
1
łyżeczka miodu
3
łyżeczki soku z limonki
starta
skórka z 1 limonki
2
łyżki oliwy z oliwek
2
łyżeczki musztardy francuskiej
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Marynata
do łososia:
Wszystkie
składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Łososia
umyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, zalać marynatą i odstawić na około 30
minut do lodówki. Po tym czasie kawałki
łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 - 18 minuty.
3. Truskawki
umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki.
4. Mango
obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a
cebulę pokroić w piórka.
5. Roszponkę
umyć i osuszyć.
6. Orzechy
uprażyć na suchej patelni, a paprykę pokroić w kostkę.
7. Dressing:
Wszystkie
składniki dressingu przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
8. Sałatkę
układać na półmisku lub dużym talerzu: roszponka, truskawki, mango, cebula,
papryka i upieczony łosoś. Następnie posypać orzechami, kolendrą i polać
dressingiem.
#lososmowi
“Zdobywamy księżyc, bo częścią ludzkiej natury jest stawianie czoła wyzwaniom. Dążymy do pokonywania przeciwności , tak jak łosoś płynący pod prąd.”
<Neil Armstrong>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz