poniedziałek, 27 maja 2019

Sałatka z ostrym łososiem, truskawkami, mango i cytrusowym dressingiem


Sałatka z aromatycznym, wyrazistym, pełnym charakteru łososiem w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci truskawek, mango, polana wyrazistym dressingiem na bazie francuskiej musztardy, słodkiego miodu oraz orzeźwiających cytrusów smakuje wyśmienicie i jest świetnym pomysłem na letni obiad, przystawkę oraz drugie śniadanie do pracy.

Składniki:

150g świeżych truskawek
1 mango
1/2 czerwonej cebuli
80g roszponki
80g orzechów nerkowca
1/2 czerwonej papryki
1 garść posiekanej świeżej kolendry

Marynata do łososia:
½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli
sok z 1/2 cytryny 
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Dressing:
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
3 łyżeczki soku z limonki
starta skórka z 1 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy francuskiej
pieprz
sól

Wykonanie: 

1. Marynata do łososia: 
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i  całość dokładnie wymieszać.

2. Łososia umyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, zalać marynatą i odstawić na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie kawałki łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 - 18 minuty.

3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki.

4. Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a  cebulę pokroić w piórka.

5. Roszponkę umyć i osuszyć.

6. Orzechy uprażyć na suchej patelni, a paprykę pokroić w kostkę. 

7. Dressing:
Wszystkie składniki dressingu przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

8. Sałatkę układać na półmisku lub dużym talerzu: roszponka, truskawki, mango, cebula, papryka i upieczony łosoś. Następnie posypać orzechami, kolendrą i polać dressingiem.





#lososmowi






“Zdobywamy księżyc, bo częścią ludzkiej natury jest stawianie czoła wyzwaniom.  Dążymy do pokonywania przeciwności , tak jak łosoś płynący pod prąd.” 

<Neil Armstrong>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz