poniedziałek, 27 maja 2019

Ravioli z łososiem i koperkowo-orzechowym masełkiem


Potrawa kuchni włoskiej w mojej odsłonie. Ravioli wypełnione po brzegi farszem z delikatnym łososiem i polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i szybko znikają z talerzy domowników. Naprawdę warto poświęcić troszkę więcej czasu aby przygotować to pyszne danie, a uśmiech i zadowolenie na twarzach rodziny wynagrodzi ten trud.


Składniki:


Ciasto:

300g mąki
3 jajka
2 łyżki oleju
około 2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 rozkłócone białko do posmarowania ciasta

Farsz:
250g sera ricotta
2 łyżki sok z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
olej

Koperkowo- orzechowo masełko:
100g masła
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
80g  orzechów włoskich

Wykonanie:


1. Farsz:
Filety z łososia umyć, osuszyć, natrzeć olejem, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 - 20 minut. Po upieczeniu zdjąć skórę z łososia, a mięso przełożyć do miski i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie łososia rozgnieść widelcem, dodać ser, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, kurkumy i rozkłócone jajka. Ciasto zagnieść aż do połączenia składników następnie wlać letnią wodę, oliwę, cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na  około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 mm (podsypać mąką). Na każdej połowie rozwałkowanego ciasta nałożyć łyżką farsz w odległości 4-5 cm, posmarować rozkłóconym białkiem i złożyć płat ciasta na pół. Docisnąć dłonią, wycisnąć nadmiar powietrza, a następnie wyciąć specjalnym wykrawaczem lub radełkiem ravioli.

4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać ravioli i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Koperkowo- orzechowe masełko:
Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.

6. Gotowe ravioli podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym.


#lososmowi



Co jest dobre? 
Przepisy przepełnione dobrem MOWI.




Na każdym etapie hodowli starannie wybieramy łososie, które Wam podamy – dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić Wam łososia najlepszego z najlepszych – tylko takie ryby zaliczają się do Ekskluzywnego Klubu Łososia MOWI.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz