Potrawa kuchni włoskiej w mojej odsłonie. Ravioli wypełnione po brzegi farszem z delikatnym łososiem i polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i szybko znikają z talerzy domowników. Naprawdę warto poświęcić troszkę więcej czasu aby przygotować to pyszne danie, a uśmiech i zadowolenie na twarzach rodziny wynagrodzi ten trud.
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
3 jajka
2 łyżki oleju
około 2 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
szczypta kurkumy
1 rozkłócone białko do
posmarowania ciasta
Farsz:
250g sera ricotta
2 łyżki sok z cytryny
2 łyżki posiekanego
koperku
sól
pieprz
olej
Koperkowo-
orzechowo masełko:
100g masła
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
80g orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Farsz:
Filety
z łososia umyć, osuszyć, natrzeć olejem, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą,
pieprzem i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek
łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 - 20 minut. Po upieczeniu zdjąć
skórę z łososia, a mięso przełożyć do miski i pozostawić do wystudzenia. Po tym
czasie łososia rozgnieść widelcem, dodać ser, koperek, doprawić do smaku solą,
pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski,
dodać szczyptę soli, kurkumy i rozkłócone jajka. Ciasto zagnieść aż do
połączenia składników następnie wlać letnią wodę, oliwę, cały czas zagniatając
ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na
stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
3. Gotowe ciasto podzielić
na dwie części i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 mm (podsypać
mąką). Na każdej połowie rozwałkowanego ciasta nałożyć łyżką farsz w odległości
4-5 cm, posmarować rozkłóconym białkiem i złożyć płat ciasta na pół. Docisnąć
dłonią, wycisnąć nadmiar powietrza, a następnie wyciąć specjalnym wykrawaczem
lub radełkiem ravioli.
4. W garnku zagotować lekko osoloną
wodę, partiami wrzucać ravioli i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Koperkowo-
orzechowe masełko:
Koper umyć, osuszyć,
posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze
części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i
orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.
6. Gotowe ravioli podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym.
#lososmowi
Co jest dobre?
Przepisy przepełnione dobrem MOWI.
Na każdym etapie hodowli starannie wybieramy łososie, które Wam podamy – dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić Wam łososia najlepszego z najlepszych – tylko takie ryby zaliczają się do Ekskluzywnego Klubu Łososia MOWI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz