wtorek, 28 maja 2019

Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą


Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego.

Składniki:

Ciasto kruche:
190g mąki pszennej
95g masła extra
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta do oprószenia formy
masło do wysmarowania formy

Nadzienie:
170g sera camembert
2 gruszki
1 łyżka soku z cytryny
60g żurawiny ze słoika
kilka listków rukoli

Masa jajeczna:
4 jajka
90ml śmietany 30%
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut na złoty kolor.

2. Masa jajeczna:
Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.

3. Gruszki dokładnie umyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, a ser camembert pokroić w kostkę.

4. Na podpieczoną tartę wyłożyć ser camembert, plastry gruszki, plastry wędzonego łososia, żurawinę i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.

5. Gotowy quiche podawać na gorąco lub zimno posypany rukolą.






Na każdym etapie hodowli starannie wybieramy łososie, które Wam podamy – dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić Wam łososia najlepszego z najlepszych – tylko takie ryby zaliczają się do Ekskluzywnego Klubu Łososia MOWI.



#lososmowi


To proste: w świecie bez alternatyw alternatywą jest MOWI.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam łososia! Będę musiała spróbować to przygotować. Moim zdaniem jest to idealny catering na piknik. Tarta zapakowana do koszyka i zjedzona na łonie natury, coś pięknego.

    OdpowiedzUsuń