Quiche
to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego
placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci
aromatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością
gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego.
Składniki:
Ciasto
kruche:
190g
mąki pszennej
95g
masła extra
1
jajko
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki soli
bułka
tarta do oprószenia formy
masło
do wysmarowania formy
Nadzienie:
150g
wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów)
170g
sera camembert
2 gruszki
1
łyżka soku z cytryny
60g
żurawiny ze słoika
kilka
listków rukoli
Masa
jajeczna:
4
jajka
90ml
śmietany 30%
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto
kruche:
Mąkę
przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść
na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wylepić formę tarty o średnicy
24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut na złoty kolor.
2. Masa
jajeczna:
Jajka
roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i
całość dokładnie wymieszać.
3. Gruszki
dokładnie umyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, a ser camembert
pokroić w kostkę.
4. Na
podpieczoną tartę wyłożyć ser camembert, plastry gruszki, plastry wędzonego łososia,
żurawinę i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec przez 20 minut.
5. Gotowy quiche podawać na gorąco lub zimno posypany rukolą.
Na każdym etapie hodowli starannie wybieramy łososie, które Wam podamy – dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić Wam łososia najlepszego z najlepszych – tylko takie ryby zaliczają się do Ekskluzywnego Klubu Łososia MOWI.
#lososmowi
Uwielbiam łososia! Będę musiała spróbować to przygotować. Moim zdaniem jest to idealny catering na piknik. Tarta zapakowana do koszyka i zjedzona na łonie natury, coś pięknego.
OdpowiedzUsuń