Domowe,
szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto z dodatkiem świeżego,
kwaskowego i orzeźwiającego rabarbaru, ukryte pod warstwą chrupiącej kruszonki, to moja propozycja sezonowego
ciasta z owocami.
Składniki:
Ciasto:
4
jajka
120g
masła extra
220g
cukru
400g
mąki pszennej
2/3
szklanki mleka
3
łyżeczki cukru wanilinowego
3
łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
100g
mąki pszennej
50g
cukru
50g
masła ekstra
Dodatkowo:
350g
rabarbaru
bułka
tarta
cukier
puder do posypania
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.
2.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Ciasto:
Jajka
utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mleko, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować mikserem. Ciasto wylać do
okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do
pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć rabarbar i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie
ciasto posypać kruszonką i dalej piec przez następne 30 minut.
4. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz