piątek, 10 maja 2019

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką


Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto z dodatkiem świeżego, kwaskowego i orzeźwiającego rabarbaru, ukryte pod warstwą chrupiącej  kruszonki, to moja propozycja sezonowego ciasta z owocami.

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
120g masła extra
220g cukru
400g mąki pszennej
2/3 szklanki mleka
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła ekstra

Dodatkowo:
350g rabarbaru
bułka tarta
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.

2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:
Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mleko, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować mikserem. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć rabarbar i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto posypać kruszonką i dalej piec przez następne 30 minut.

4. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz