Krucha
tarta nadziana orzeźwiającym i lekko kwaskowym agrestowym musem, który idealnie
komponuje się z opaloną słodką bezą. Kruche ciasto z owocami rosnącego w
ogrodzie agrestu to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wspomnienie
rodzinnego ciasta, do którego chętnie wracamy przy wspólnej kawie.
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło
do wysmarowania tortownicy
Mus
agrestowy:
250g
konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska (1 słoik)
1
galaretka agrestowa
200ml
wrzątku
Włoska
beza:
170g
cukru
40ml
wody
2
białka
szczypta
soli
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, masło i
wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, dokładnie
wyrobić rękoma, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30
minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, przełożyć do
wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm, u mnie w kształcie serca.
Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
20-25 minut, po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
2.
Mus agrestowy:
Galaretkę
zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do
wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie
wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
3.
Po tym czasie tężejący mus agrestowy wylać na kruche ciasto i wstawić do
lodówki na około 1 godzinę.
4.
Włoska beza:
Wodę
z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białka ubić
ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący
syrop, miksować aż do momentu uzyskania masy bezowej o sztywnej i lśniącej
konsystencji.
5. Gotową bezę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki na całej
powierzchni tarty. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować świeżymi
kwiatkami.
Miłość starannie zamknięta w szklanym słoiczku...
Konfitura agrestowa - zdrowie zamknięte w słoiku. Konfitura otrzymywana jest przez odszypułkowanie owoców agrestu i przetworzenie ich z odrobiną cukru, tak by zachowały swój prawdziwy smak i aromat. Wyprodukowana z najdorodniejszych, soczystych owoców zielonego agrestu wnosi radość z codziennych posiłków. Delikatnie słodko-kwaśny smak i letni aromat doskonale nadaje się do ciast, deserów lub kanapek.
Orzeźwiające, idealne na lato kompoty, w 100% naturalne, pozbawione dodatków, konserwantów i cukru miody, pełne smaku lata konfitury i jeszcze więcej... znajdziecie na:
*** na hasło: durszlak10 w naszym e-sklepie dostaniecie 10% rabat :)
Promocja trwa do 30 czerwca 2019
Nasze produkty dostępne są również w zestawach prezentowych. Smakołyki zapakowane w dekoracyjne pudełka – to doskonały pomysł na podarunek z każdej okazji!
Jak pysznie wygląda! Ciekawe, jak by mi smakowało, ponieważ nie lubię bezy :)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa taka beza! Z sezonowymi owocami wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńAle mi ochoty narobiłaś na taką tartę... :) Po prostu pycha! :))
OdpowiedzUsuń