piątek, 10 maja 2019

Śledzie po sułtańsku


Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości.

Składniki:

500g płatów śledziowych Matias
sok z 1 cytryny

Zalewa pomidorowa:
4 czerwona cebule
300g przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu pikantnego
150g rodzynek
1/2 łyżeczki koncentratu chilli
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie:

1. Filety śledziowe zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć, pokroić w paski około 2 cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na około 2-3 godziny do lodówki.

2. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć.

3. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

4. Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz