Kawałki
ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki to świetna propozycja dla
fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości.
Składniki:
500g
płatów śledziowych Matias
sok
z 1 cytryny
Zalewa
pomidorowa:
4
czerwona cebule
300g
przecieru pomidorowego
2
łyżki koncentratu pomidorowego
4
łyżki ketchupu pikantnego
150g
rodzynek
1/2
łyżeczki koncentratu chilli
1
łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:
1.
Filety śledziowe zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie
odsączyć, pokroić w paski około 2 cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na
około 2-3 godziny do lodówki.
2.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć.
3.
Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli
dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup,
rodzynki i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie
wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz