piątek, 31 maja 2019

Bankietowe babeczki nadziane kolorową salsą z łososiem


Kruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej przystawki.

Składniki:

Ciasto:
220g mąki pszennej
100g masła
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania foremek

Kolorowa salsa z łososiem:
300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2x po 6 plastrów)
2 mango
2 awokado
1 granat
1 garść rukoli
1 garść kolendry
otarta skórka z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. Z porcji wychodzi około 12 korpusów babeczek.

2. Kolorowa salsa z łososiem:
Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę, mango i awokado obrać ze skóry i również pokroić w małą kostkę. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć łososia, mango, awokado, granat dodać skórkę z limonki, rukolę, posiekaną kolendrę, miód, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Do każdego korpusu babeczki przełożyć kolorową salsę z łososiem, udekorować listkami kolendry i plastrem łososia.



Nasz łosoś wędzony na zimno jest tak dobry, że nazywamy go naszym skarbem. Solimy go ręcznie solą morską bogatą w minerały i delikatnie wędzimy, by zachować jego unikalną delikatność i jakość. Nie spieszymy się – dobre rzeczy muszą trwać – dlatego dajemy mu czas, by dym z drewna bukowego miał czas przeniknąć go całego.



#lososmowi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz