Tradycyjne ciasto "Stefanka" z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającą, lekko kwaskową konfiturą agrestową. Ciasto przywraca wspomnienia rodzinnego deseru, smaku kaszy manny, którego nie da się zapomnieć i rosnącego w ogrodzie, dojrzewającego w słońcu agrestu.
Składniki:
Warstwa mannowa jasna:
500ml mleka
95g kaszy manny
6 łyżek cukru
3 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
135g masła
Warstwa mannowa ciemna:
250ml mleka
50g kaszy manny
3 łyżki cukru
60g masła
4 łyżeczki kakao
4 łyżki wody
Mus agrestowy:
1 słoik 250g konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska
1 galaretka agrestowa
1 łyżeczka żelatyny
1,5 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
około 30 sztuk herbatników
50g
białej czekolady
kolorowa posypka
Wykonanie:
1. Formę o
wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć herbatnikami.
2. Warstwa mannowa jasna:
Mleko, masło, cukier i cukier
wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę
mannę i gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę
mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.
3. Warstwa mannowa
ciemna:
Mleko, masło i cukier
zagotować. Następnie do gotującego się mleka, wlać kakao i stopniowo wsypać
kaszę mannę. Gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną
masę mannową wylać do formy i przykryć trzecią warstwą herbatników.
4. Mus agrestowy:
Galaretkę wymieszać z
żelatyną, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić
do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość
dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do
formy na herbatniki i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto,
udekorować kolorową posypką.
26 maja
obchodzimy szczególne święto, jakim jest Dzień Mamy.
Pamiętacie
te wyjątkowe smaki, które królowały w matczynej kuchni? Kto nie uwielbia potraw
swojej mamy? Musicie wiedzieć, że magiczny składnik, który sprawia, że z
sentymentem wracamy do dań z dzieciństwa to miłość. Marka Manufaktura
Wielkopolska tak samo jak nasza mama, ceni tradycyjną kuchnię, polskie smaki i
chce dawać nam to, co najlepsze.
Orzeźwiające,
idealne na lato kompoty, w 100% naturalne, pozbawione dodatków, konserwantów i
cukru miody, pełne smaku lata konfitury i jeszcze więcej...
Miłość
starannie zamknięta w szklanym słoiczku.
Przepisy na nasze produkty przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zgodnie z wielkopolskim etosem – wszystkie nasze przetwory zostały pracowicie przygotowane i dostarczają praktycznych rozwiązań podczas przygotowywania codziennych posiłków. Dbamy o to, by do naszych konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji – nasze przetwory są zdrowe. Zaufaj sprawdzonym sposobom naszych babć na zamknięcie w słoiku mnóstwa witamin i smaku lata!
Odwiedź Nas na:
Zyskaj rabat 10% na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10
Pamiętaj! Promocja trwa do 30 czerwca 2019.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz