środa, 22 maja 2019

Mannowiec z konfiturą agrestową


Tradycyjne ciasto "Stefanka" z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającą, lekko kwaskową konfiturą agrestową. Ciasto przywraca wspomnienia rodzinnego deseru, smaku kaszy manny, którego nie da się zapomnieć i rosnącego w ogrodzie, dojrzewającego w słońcu agrestu.

Składniki:

Warstwa mannowa jasna:
500ml mleka
95g kaszy manny
6 łyżek cukru
3 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
135g masła

Warstwa mannowa ciemna:
250ml mleka
50g kaszy manny
3 łyżki cukru
60g masła
4 łyżeczki kakao
4 łyżki wody

Mus agrestowy:
1 galaretka agrestowa 
1 łyżeczka żelatyny 
1,5 szklanki wrzątku 

Dodatkowo:
około 30 sztuk herbatników
50g  białej czekolady
kolorowa posypka


Wykonanie:

1. Formę  o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć herbatnikami.

2. Warstwa mannowa jasna:
Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę mannę i gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.

3. Warstwa mannowa ciemna:
Mleko, masło i cukier zagotować. Następnie do gotującego się mleka, wlać kakao i stopniowo wsypać kaszę mannę. Gotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliła. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć trzecią warstwą herbatników. 

4. Mus agrestowy:
Galaretkę wymieszać z żelatyną, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i pozostawić do wystudzenia. Następnie do galaretki dodać konfiturę agrestową, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.



26 maja obchodzimy szczególne święto, jakim jest Dzień Mamy.

Pamiętacie te wyjątkowe smaki, które królowały w matczynej kuchni? Kto nie uwielbia potraw swojej mamy? Musicie wiedzieć, że magiczny składnik, który sprawia, że z sentymentem wracamy do dań z dzieciństwa to miłość. Marka Manufaktura Wielkopolska tak samo jak nasza mama, ceni tradycyjną kuchnię, polskie smaki i chce dawać nam to, co najlepsze.
Orzeźwiające, idealne na lato kompoty, w 100% naturalne, pozbawione dodatków, konserwantów i cukru miody, pełne smaku lata konfitury i jeszcze więcej...

Miłość starannie zamknięta w szklanym słoiczku.



Przepisy na nasze produkty przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zgodnie z wielkopolskim etosem – wszystkie nasze przetwory zostały pracowicie przygotowane i dostarczają praktycznych rozwiązań podczas przygotowywania codziennych posiłków. Dbamy o to, by do naszych konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich upraw. Dzięki naturalnym metodom konserwacji – nasze przetwory są zdrowe. Zaufaj sprawdzonym sposobom naszych babć na zamknięcie w słoiku mnóstwa witamin i smaku lata!

Odwiedź Nas na:


Zyskaj rabat 10% na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10

Pamiętaj! Promocja trwa do 30 czerwca 2019.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz