Pozbawione
konserwantów i polepszaczy smaku dyniowe, pachnące cynamonem słodkie muffinki z
miodową nutą to moja propozycja klasycznego, domowego wypieku, który świetnie
sprawdzi się w roli małego, słodkiego deseru z małą czarną w gronie
najbliższych. Dynia, ciasto drożdżowe, prawdziwy miód i cynamon to zdecydowanie
smaki mojego dzieciństwa, składniki z przepisów mamy, do których często wracam
w mojej kuchni.
Składniki:
550g
mąki pszennej
2
jajka
7g
suszonych drożdży
220ml
ciepłego mleka
80g
masła
90g
cukru
szczypta
soli
cukier
puder do posypania muffinek
Nadzienie
cynamonowe:
60g
masła
5
łyżeczek cynamonu
Wykonanie:
1.
Jajka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać szczyptę soli,
rozpuszczone masło, naprzemiennie letnie mleko i mąkę wymieszaną z suszonymi
drożdżami, po czym wyrobić na jednolite gładkie, drożdżowe ciasto. Następnie
odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż
podwoi swoją objętość.
2.
Nadzienie cynamonowe:
Masło
rozpuścić, dodać miód, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
3.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na
kształt prostokąta, posmarować nadzieniem cynamonowym, zwinąć w roladę i każdą
pokroić na około 14 kawałków o grubości około 2 cm. Następnie ciasto przełożyć
przekrojem do papilotek umieszczonych w formie do muffinek i pozostawić do
ponownego wyrośnięcia.
4.
Po tym czasie podrośnięte muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem
pudrem.
Miód faceliowy - słodki z natury, dojrzały, wypływający prosto z Sadów Doliny Noteci miód przygotowany został według tradycyjnych, regionalnych receptur. Zbierany, rozlewany i przechowywany w odpowiednich warunkach nie traci właściwości smakowych i odżywczych.
W 100% naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru.
W 100% naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru.
Przysmak z dyni - niepowtarzalny smak, pełen pozytywnych dla organizmu walorów. Polski przysmak z dyni, bez dodatku konserwantów, o lekko słodkawym posmaku może odgrywać w kuchni istotną rolę i pomóc Ci odkryć więcej kulinarnych zdolności. Pasuje nie tylko do sosów, zup i mięs, ale sprawdzi się także jako dodatek do kanapek czy nietypowych deserów. Gładką konsystencję uzyskaliśmy dzięki procesowi rozdrabniania, zachowując przy tym wszystkie cenione w dyni wartości odżywcze i witaminy.
Po miód faceliowy i przysmak z dyni oraz inne ciekawe produkty zapraszam na:
Zyskajcie 10% rabatu na zakupy w e-sklepie podając hasło: durszlak10
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.
wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńAle apetyczne muffinki! Po prostu palce lizać ;)
OdpowiedzUsuń