piątek, 24 maja 2019

Dyniowe muffinki zakręcone nutą miodu i cynamonu


Pozbawione konserwantów i polepszaczy smaku dyniowe, pachnące cynamonem słodkie muffinki z miodową nutą to moja propozycja klasycznego, domowego wypieku, który świetnie sprawdzi się w roli małego, słodkiego deseru z małą czarną w gronie najbliższych. Dynia, ciasto drożdżowe, prawdziwy miód i cynamon to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, składniki z przepisów mamy, do których często wracam w mojej kuchni.

Składniki:

550g mąki pszennej
2 jajka
7g suszonych drożdży
220ml ciepłego mleka
80g masła
90g cukru
szczypta soli
cukier puder do posypania muffinek

Nadzienie cynamonowe:
60g masła
5 łyżeczek cynamonu

Wykonanie:

1. Jajka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać szczyptę soli, rozpuszczone masło, naprzemiennie letnie mleko i mąkę wymieszaną z suszonymi drożdżami, po czym wyrobić na jednolite gładkie, drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. Nadzienie cynamonowe:
Masło rozpuścić, dodać miód, cynamon i całość dokładnie wymieszać.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować nadzieniem cynamonowym, zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 14 kawałków o grubości około 2 cm. Następnie ciasto przełożyć przekrojem do papilotek umieszczonych w formie do muffinek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podrośnięte muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.


Miód faceliowy - słodki z natury, dojrzały, wypływający prosto z Sadów Doliny Noteci miód przygotowany został według tradycyjnych, regionalnych receptur. Zbierany, rozlewany i przechowywany w odpowiednich warunkach nie traci właściwości smakowych i odżywczych. 
W 100% naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru.



Przysmak z dyni - niepowtarzalny smak, pełen pozytywnych dla organizmu walorów. Polski przysmak z dyni, bez dodatku konserwantów, o lekko słodkawym posmaku może odgrywać w kuchni istotną rolę i pomóc Ci odkryć więcej kulinarnych zdolności. Pasuje nie tylko do sosów, zup i mięs, ale sprawdzi się także jako dodatek do kanapek czy nietypowych deserów. Gładką konsystencję uzyskaliśmy dzięki procesowi rozdrabniania, zachowując przy tym wszystkie cenione w dyni wartości odżywcze i witaminy.

Po miód faceliowy i przysmak z dyni oraz inne ciekawe produkty zapraszam na:


Zyskajcie 10% rabatu na zakupy w e-sklepie podając hasło: durszlak10

Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

2 komentarze: