Moja
wersja zupy rybnej z wyrazistym akcentem słodkich pomidorów, polskich
ziemniaków i smaków kuchni orientalnej. Fajna alternatywa dla klasycznej
pomidorowej z ryżem czy makaronem, charakterna z delikatną nutą ostrości,
zachwyca smakami całego świata i świetnie rozgrzewa.
Składniki:
500g
filetów z dorsza
700g
ziemniaków
400g
krojonych pomidorów z puszki
1
puszka mleczka kokosowego
2
cebule
2
ząbki czosnku
2
czerwone papryki
1
papryczka chilli
300ml
bulionu rybnego
120ml
białego wytrawnego wina
2
łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka kolendry
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i
pieprzem.
2.
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, a papryki umyć, pozbawić gniazd
nasiennych i pokroić w paski. Papryczkę chilli drobno posiekać.
3.
Czosnek i cebulę obrać, czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w piórka,
razem wymieszać i zeszklić na oliwie. Następnie dodać wino, chwilę gotować
niech odparuje, papryki, papryczkę chilli, ziemniaki, pomidory z puszki, koncentrat
pomidorowy i bulion rybny. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu
około 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie dodać rybę i
gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać zahartowane mleczko kokosowe i
gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawać z posiekaną kolendrą.
#pudliszki
Koncentrat PUDLISZKI jest niezastąpionym produktem w każdej polskiej kuchni. Świetnie odegra główną rolę w aromatycznej zupie pomidorowej oraz domowych sosach. Będzie też pysznym dodatkiem do gołąbków, leczo, klopsików i pizzy.
KONCENTRAT POMIDOROWY PUDLISZKI DO WIELU DAŃ !!!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń