wtorek, 30 kwietnia 2019

Zupa rybna na pomidorach z orientalnymi smakami


Moja wersja zupy rybnej z wyrazistym akcentem słodkich pomidorów, polskich ziemniaków i smaków kuchni orientalnej. Fajna alternatywa dla klasycznej pomidorowej z ryżem czy makaronem, charakterna z delikatną nutą ostrości, zachwyca smakami całego świata i świetnie rozgrzewa.

Składniki:

500g filetów z dorsza
700g ziemniaków
400g krojonych pomidorów z puszki
1 puszka mleczka kokosowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 papryczka chilli
300ml bulionu rybnego
120ml białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2  pęczka kolendry
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Papryczkę chilli drobno posiekać.

3. Czosnek i cebulę obrać, czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w piórka, razem wymieszać i zeszklić na oliwie. Następnie dodać wino, chwilę gotować niech odparuje, papryki, papryczkę chilli, ziemniaki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i bulion rybny. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie dodać rybę i gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać zahartowane mleczko kokosowe i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Zupę podawać z posiekaną kolendrą.






#pudliszki




Koncentrat PUDLISZKI jest niezastąpionym produktem w każdej polskiej kuchni. Świetnie odegra główną rolę w aromatycznej zupie pomidorowej oraz domowych sosach. Będzie też pysznym dodatkiem do gołąbków, leczo, klopsików i pizzy.




KONCENTRAT POMIDOROWY PUDLISZKI DO WIELU DAŃ !!!





1 komentarz: