Kawałki
ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki dojrzewających w słońcu
pomidorów, słodkiej żurawiny, pikantnej cebulki i chrupiących orzechów to
świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i
delikatnym akcentem ostrości. Idealnie sprawdzą się na każdym imprezowym stole.
Składniki:
800g
płatów śledziowych Matias
5
czerwonych cebul
160g
suszonej żurawiny
100g
orzechów włoskich
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżeczka brązowego cukru
sól
pieprz
3
łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
1.
Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać czystą wodą i moczyć przez około 3-4
godziny. Po tym czasie odsączyć i pokroić w grubszą kostkę.
2.
Żurawinę zalać wrzątkiem i moczyć około 10 minut, po tym czasie odsączyć.
3.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie do
cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, żurawinę, cukier i całość
chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie
wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia.
4. Śledzie układać w dużej salaterce naprzemiennie z sosem pomidorowym,
wierzch posypać posiekanymi orzechami lub dla leniwych można wszystko wymieszać
i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
#pudliszki
Ten smak nie jest kwestią przypadku – uzyskujemy go dzięki trosce o składniki, które trafiają do naszych produktów. Wartością, która niezmiennie od prawie 100 lat towarzyszy marce Pudliszki jest dbałość o każdy składnik. Ogromną troską otaczamy warzywa, które stanowią esencję wszystkich naszych produktów. Położenie naszego zakładu produkcyjnego, w malowniczych wielkopolskich Pudliszkach, znacząco nam to ułatwia.
Pudliszki współpracują wyłącznie ze sprawdzonymi plantatorami i nieustannie troszczą się o jakość składników, na każdym etapie ich uprawy i przetwórstwa. 80% pomidorów na naszych plantacjach jest zbieranych ręcznie, a o ich jakość troszczymy się już od nasionka, gdyż zakontraktowanym rolnikom dostarczamy certyfikowane przez nas nasiona pomidorów.
Produkty Pudliszki zachowują najwyższą jakość i smak już od tylu lat!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz