piątek, 12 kwietnia 2019

Wiosenna jajeczna sałatka z makrelą, rzodkiewką i szczypiorkiem


Kolorowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, która idealnie komponuje się z ostrą czerwoną cebulą, jajkami, żółtym serem, pachnącym szczypiorkiem i chrupiącą rzodkiewką.

Składniki:

300g obranej z ości makreli
1 czerwona cebula
7 jajek
300g żółtego sera
10 rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Makrelę podzielić na mniejsze części, a cebulę drobno posiekać.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozdzielić żółtko od białka. Białko drobno pokroić, a żółtko rozgnieść widelcem.

3. Żółty ser pokroić w małą kostkę, rzodkiewki w plasterki, a szczypiorek drobno posiekać.

4. Sałatkę układać warstwami:
Żółtka, sól, pieprz, cebula, ryba, 2 łyżki majonezu, żółty ser, białka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, rzodkiewka i szczypiorek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz