Świetna
imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym
łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym
chrzanem. Łososiowe babeczki będą również hitem wielkanocnego stołu.
Składniki:
300g
wędzonego łososia w plastrach
300g
śmietankowego serka
2
jajka
1
ząbek czosnku
2
łyżeczki tartego chrzanu
1
łyżeczka żelatyny
3
łyżki śmietany 30%
3
łyżki wody
1
pęczek szczypiorku
3 okrągłe
plastry żółtego sera o średnicy 10cm
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kostkę, a szczypiorek drobno
posiekać.
2.
Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
3. W wodzie namoczyć
żelatynę, następnie dodać śmietanę i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie
gotować), dokładnie wymieszać.
4.
Serek śmietankowy, jajka, czosnek, chrzan przełożyć do miski i dokładnie ze
sobą wymieszać. Następnie dodać szczypiorek i żelatynę, doprawić do smaku solą
i pieprzem.
5.
Trzy foremki do babeczek o średnicy 10 cm lub filiżanki od kawy wyłożyć folią
spożywczą. Następnie wyściełać plastrami łososia, wyłożyć masą serową, wyrównać
i przykryć plastrem sera. Gotowe wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
6.
Po tym czasie odwrócić do góry nogami, przełożyć na talerz i zdjąć folię.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :) Takie kulinarne dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuń