sobota, 13 kwietnia 2019

Terrina – babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem i ziołowym serkiem


Świetna imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą również hitem wielkanocnego stołu.

Składniki:

300g wędzonego łososia w plastrach
300g śmietankowego serka
2 jajka
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki śmietany 30%
3 łyżki wody
1 pęczek szczypiorku
3 okrągłe plastry żółtego sera o średnicy 10cm
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

2. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.

3. W wodzie namoczyć żelatynę, następnie dodać śmietanę i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać.

4. Serek śmietankowy, jajka, czosnek, chrzan przełożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać szczypiorek i żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Trzy foremki do babeczek o średnicy 10 cm lub filiżanki od kawy wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyściełać plastrami łososia, wyłożyć masą serową, wyrównać i przykryć plastrem sera. Gotowe wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

6. Po tym czasie odwrócić do góry nogami, przełożyć na talerz i zdjąć folię.









4 komentarze: