piątek, 12 kwietnia 2019

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach


Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiającego mango świetnie komponuje się z delikatną masą z serków waniliowych ułożoną na słodkim spodzie z sucharków i czekolady. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia.

Składniki:

Spód:
130g sucharków
200g kremu czekoladowo-orzechowego

Masa serowo-waniliowa:
800g serka homogenizowanego waniliowego
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
70ml mleka
6 łyżeczek żelatyny

Mus mango:
450g mango (około 2sztuki)
1 pomarańczowa galaretka
1 łyżeczka żelatyny
125ml wrzątku

Dekoracja:
200g śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
kawałki mango
płatki czekoladowe

Wykonanie:

1. Spód: sucharki zmiksować do postaci piasku, dodać krem, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39 cm x 10 cm . Wstawić do lodówki.

2. Masa serowo-waniliowa:
Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Serki homogenizowane zmiksować, dodać partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

3. Mus mango:
Mango pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypać do wrzątku, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawić do wystudzenia. Następnie wymieszać z musem i odstawić do lekkiego stężenia.

4. Bita śmietana: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem następnie dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.

5. Do formy wyłożonej masą sucharkową przełożyć masę serowo-waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wylać tężejący mus z mango i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z formy, na wierzchu udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami czekoladowymi.





1 komentarz:

  1. Zdjęcia zainspirowały mnie do zrobienia sernika według przepisu,jutro jadę kupić produkty i będę działać ��

    OdpowiedzUsuń