Puszysty
sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiającego mango świetnie komponuje się
z delikatną masą z serków waniliowych ułożoną na słodkim spodzie z sucharków i
czekolady. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego
podniebienia.
Składniki:
Spód:
130g
sucharków
200g
kremu czekoladowo-orzechowego
Masa
serowo-waniliowa:
800g
serka homogenizowanego waniliowego
250g
mascarpone
3
łyżki cukru pudru
70ml
mleka
6
łyżeczek żelatyny
Mus
mango:
450g
mango (około 2sztuki)
1
pomarańczowa galaretka
1
łyżeczka żelatyny
125ml
wrzątku
Dekoracja:
200g
śmietany 30%
1
śmietan-fix
1
łyżka cukru pudru
kawałki
mango
płatki
czekoladowe
Wykonanie:
1.
Spód: sucharki zmiksować do postaci piasku, dodać krem, całość dokładnie
wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39 cm x 10 cm . Wstawić do lodówki.
2.
Masa serowo-waniliowa:
Żelatynę
zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać
napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Serki
homogenizowane zmiksować, dodać partiami ser mascarpone i przestudzoną
żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
3.
Mus mango:
Mango
pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypać do
wrzątku, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawić do
wystudzenia. Następnie wymieszać z musem i odstawić do lekkiego stężenia.
4. Bita śmietana: schłodzoną śmietanę ubić
na sztywno z śmietan-fixem następnie dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
5. Do formy wyłożonej masą sucharkową przełożyć masę
serowo-waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wylać
tężejący mus z mango i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie sernik
wyjąć z formy, na wierzchu udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami
czekoladowymi.
Zdjęcia zainspirowały mnie do zrobienia sernika według przepisu,jutro jadę kupić produkty i będę działać ��
OdpowiedzUsuń