poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Wielkanocne babeczki z galarety z jajkiem i kurczakiem


Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babeczki, z delikatnym kurczakiem, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.

Składniki:

Galareta:
3 ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
10cm por
1/2 selera
1 pęczek natki z pietruszki
1 cebula opalona na gazie
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
7 łyżeczek żelatyny
sól

Dodatkowo:
4 jajka
130g zielonego groszku (może być mrożony)
130g kukurydzy konserwowej

Wykonanie:

1. Galareta:
Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa i warzyw). Następnie wywar odcedzić, odlać 1 litr i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do lekkiego stężenia.

2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na połówki.

4. Marchew z bulionu pokroić w kostkę, ćwiartki z kurczaka obrać z mięsa i pokroić na mniejsze części.

5. Foremki babeczek napełnić warstwami: połówka jajka, zielony groszek, kukurydza, mięso z kurczaka, marchew i zalać tężejącym bulionem drobiowym.  Gotowe babeczki wstawić do lodówki na około 3- 4 godziny.






2 komentarze:

  1. Barbara Janik Należy do grupy Co dziś pichcimy?15 kwietnia 2019 17:19

    Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Wygląda apetycznie i już mam inspiracje na Wielkanoc;)

    OdpowiedzUsuń