Zimna,
kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babeczki, z delikatnym
kurczakiem, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością
będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.
Składniki:
Galareta:
3 ćwiartki
z kurczaka
3
marchewki
1
pietruszka
10cm
por
1/2
selera
1
pęczek natki z pietruszki
1
cebula opalona na gazie
2
liście laurowe
6
ziarenek ziela angielskiego
6
ziarenek pieprzu
7
łyżeczek żelatyny
sól
Dodatkowo:
4
jajka
130g
zielonego groszku (może być mrożony)
130g
kukurydzy konserwowej
Wykonanie:
1.
Galareta:
Marchew,
pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do
garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę,
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować
pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa i
warzyw). Następnie wywar odcedzić, odlać 1 litr i dodać napęczniałą żelatynę.
Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do lekkiego
stężenia.
2.
Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
3.
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na połówki.
4.
Marchew z bulionu pokroić w kostkę, ćwiartki z kurczaka obrać z mięsa i pokroić
na mniejsze części.
5. Foremki babeczek napełnić warstwami: połówka jajka, zielony groszek,
kukurydza, mięso z kurczaka, marchew i zalać tężejącym bulionem drobiowym. Gotowe babeczki wstawić do lodówki na około
3- 4 godziny.
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Wygląda apetycznie i już mam inspiracje na Wielkanoc;)
OdpowiedzUsuń