Klasyczny
domowy słodki sernik z duża ilością soczystych wiśni z pewnością zaspokoi kubki
smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta
połączonego z orzeźwiającymi owocami.
Składniki:
Spód:
100g
masła
170g
mąki pszennej
50g
cukru
1
żółtko
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
serowa:
900g
białego sera (trzykrotnie mielonego)
150g
masła
4
żółtka
1
całe jajko
200g
cukru
400ml
mleka
9ml
aromatu śmietankowego
35g
budyniu śmietankowego
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Wiśniowa
frużelina:
400g drylowanych wiśni (mogą
być mrożone)
7g żelatyny
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
rozpuszczone w 3 łyżkach wody
Wykonanie:
1.
Spód:
Do
miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone
w kostkę, cukier i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite
ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożone
papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.
2.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodać
żółtka i jedno całe jajko, następnie partiami dodawać biały ser (cały czas
ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka). Pod koniec
ucierania dodać mleko, budyń, mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Całość
dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym
czasie pozostawić do wystudzenia.
3. Wiśniowa
frużelina:
Żelatynę zalać 3
łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać
cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie
dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż
żelatyna się całkowicie rozpuści i pozostawić do wystudzenia.
4. Zimny sernik polać wystudzoną frużeliną i
schłodzić w lodówce.
Mniam, aż ślinka cieknie:D
OdpowiedzUsuńA CO z białkami bo się nic nie mówi
OdpowiedzUsuńJest napisane 4 żółtka i 1 całe jajko :) Białka można wykorzystać do czegoś innego.
Usuń