niedziela, 14 kwietnia 2019

Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną


Klasyczny domowy słodki sernik z duża ilością soczystych wiśni z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami.

Składniki:

Spód:
100g masła
170g mąki pszennej
50g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
900g białego sera (trzykrotnie mielonego)
150g masła
4 żółtka
1 całe jajko
200g cukru
400ml mleka
9ml aromatu śmietankowego
35g budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wiśniowa frużelina:
400g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
7g żelatyny
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody

Wykonanie:

1. Spód:
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.

2. Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodać żółtka i jedno całe jajko, następnie partiami dodawać biały ser (cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka). Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

3. Wiśniowa frużelina:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą i napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać aż żelatyna się całkowicie rozpuści i pozostawić do wystudzenia.

4. Zimny sernik polać wystudzoną frużeliną i schłodzić w lodówce.







3 komentarze:

  1. Mniam, aż ślinka cieknie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Danuta Brulińska15 kwietnia 2019 10:48

    A CO z białkami bo się nic nie mówi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane 4 żółtka i 1 całe jajko :) Białka można wykorzystać do czegoś innego.

      Usuń