Filet
z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie
pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to
ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie.
Składniki:
800g
fileta z dorsza
olej
rzepakowy do wysmarowania naczynia
Marynata
do ryby:
30ml
soku z cytryny
1
łyżeczka świeżego startego imbiru
2
łyżki oleju rzepakowego
sól
morska
pieprz
cytrynowy
Kruszonka
orzechowo- pietruszkowa:
50g
orzechów ziemnych niesolonych
30g
natki z pietruszki
50g
bułka kajzerka
1
ząbek czosnku
skórka
z 1 limonki
2
łyżki soku z limonki
3
łyżki parmezanu
2
łyżki oleju rzepakowego
świeżo
zmielony pieprz
sól
morska
Salsa:
150g
zielonego groszku (może być mrożony)
1
czerwona cebula
2
pomidory
2
łyżeczki świeżo startego imbiru
1
mango
1
pęczek kolendry
4
łyżki oleju rzepakowego
skórka
z 1 limonki
sok
z połowy limonki
1
łyżka miodu
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
150g
ryżu 3 kolory (ryż dziki, czarny i czerwony)
Wykonanie:
1.
Salsa:
Cebulę
obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango
umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć
wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno
posiekać. Zielony groszek i ryż ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko
osolonym wrzątku. Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, zielony
groszek, mango, starty imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód,
ryż, wlać olej i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem,
dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
2.
Marynata:
Sok
z cytryny wymieszać z olejem, szczyptą soli, pieprzu i imbirem. Filety z dorsza
umyć, osuszyć i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą odstawić na około
30 minut.
3. Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:
Składniki
kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki. Doprawić solą, pieprzem, a następnie
wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza.
4.
Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego
olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Rybę
podawać na salsie z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz